SKANDALENS ANATOMI, af Sarah Vaughan

HR. FERDINAND/Politikens Forlag, udkom i februar 2019, 322 sider.

Originaltitel: Anatomy of a scandal. Oversat af Siri Hjelm Jacobsen.

Reklame/

Hævn, magt og retsalsdrama med et overraskende etisk dilemma

Hvis der er noget, jeg har forkærlighed for, så er det en god retssalskrimi, så jeg havde høje forventninger til SKANDALENS ANATOMI, som har sit omdrejningspunkt i The Old Bailey, Criminal Court i London.

Uddrag fra bogens bagside:

James er en god og kærlig far, en opmærksom ægtemand og en karismatisk og succesfuld figur i den offentlige debat. Og så er han anklaget for en frygtelig forbrydelse. Hans kone Sophie håber for alt i verden på hans uskyld.

Advokaten Kate Woodcroft skal føre sagen; hun er en dreven professionel og forstår, at jura mest af alt handler om at have argumenterne i orden. Kate er overbevist om, at James er skyldig.

Vi møder den højt profilerede politiker James og hustruen Sophie, hvis verden ændres på et øjeblik, da løgne, bedrag og utryghed får kilet sig ind i deres tilsyneladende perfekte familieliv. Advokaten Kate er anklager, er yderst professionel og har viet hele sit liv til at sikre retssikkerheden, men risikerer, i netop denne sag, sit omdømme og sin profession.  

Vi følger 4 hovedpersoner. James, den smukke og selvsikre politiker. Sophie, gift med James, en dedikeret mor, som måske med årene har mistet sig selv på trods af et langt og lykkeligt ægteskab. Advokaten Kate, arbejdsnarkoman og eminent til at holde følelser på afstand, og den unge pige Holly, en dygtig engelsk studerende, som vi for øvrigt møder 25 år tidligere i Universitetsmiljøet i Oxford. Bogen har dette fantastiske persongalleri med meget fine og udførlige karakteristikker og kapitlerne er tildelt de fire personer på skift, hvilket giver et godt flow og liv i historien, som tidsmæssigt veksler mellem 1992 og 2016.

Dramaet udspiller sig til dels i retssalen, men de personlige omkostninger er store, så de faktiske dramaer foregår sideløbende hos de implicerede personer, hvilket gør romanen psykologisk spændende. Kan James og Sophie opretholde den selvsikre facade og ikke lade løgne og tvivl ødelægge deres forhold? Og hvem er den bedste til at argumentere i retssalen under de svære afhøringer, hvor det i sidste ende er ord mod ord.

Bogen handler om hævn, begær og magt og falder i god tråd med nutidens #me-too fænomen, men indeholder også dette nuancerede spil mellem personerne. Bogen lægger også op til spørgsmål som ”hvor går grænsen for hævn, og kan man hævne sig på moralens og etikkens bekostning?”

Bogen er velskrevet med mange detaljerede beskrivelser, både af miljøet på det prestigefyldte Oxford University og af de rige, unge Libertineres moralsk afvigende adfærd, som spiller en væsentlig og afgørende rolle.

Der venter en overraskende twist, så bliv endelig ved, men for mig kom handlingen lidt sent fra start, og sagens emne er en smule trivielt, ment på den måde, at der er skrevet mangt og meget herom, men fakta er, at jeg blev tændt og læste intens videre for at få svar og forløsning.

Det er den første bog, jeg læser af Sarah Vaughan. Hun debuterede i 2014 og har skrevet to romaner før SKANDALENS ANATOMI, som blev hendes internationale gennembrud.

På trods af de beskrevne forbehold giver jeg 4 stjerner, for fanget det blev jeg, og det er en anbefalelsesværdig psykologisk spændingsroman, som jeg undervejs sagtens kunne forestille mig i en spændende filmatiseret udgave.

Herfra gives 4 skandalefyldte ⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette