TIL FODS – Verdens bedste medicin, af Mai-Lis Hellénius (svensk professor og overlæge) og Ola Skinnarmo (svensk eventyrer)
Forlaget Turbine, udkom i 2015, 128 sider
En lille bog, der kan gøre den store forskel 🏃♂️🏃♀️🚶♂️🚶♀️🏃♂️🏃♀️
Tænk sig at den græske læge Hippokrates allerede mange år f.Kr. sagde:
Menneskets bedste medicin er at spadsere
Og nu er vi så, 2000 år senere, overbevist om, ikke mindst via forskning, at der er noget om snakken.
Jeg var/er meget begejstret for GÅ-bogen, som jeg tidligere har læst og skrevet om her på profilen, så derfor fangede denne lille letlæselige bog hurtigt min interesse, da jeg så den på tilbud, da jeg var ude at handle, og ned i kurven kom den.
Dette emne tåler altså bare sin gengivelse.
Uddrag fra bogen:
Du har større rumpe end en chimpanse. Vore rumper er større, for at vi kan gå på to ben, hvilket aber ikke gør. Rumperne er altså ikke, og det kan aldrig understreges stærkt nok, store, fordi vi skal sidde på dem. De anvendes til at holde vore overkroppe oprette, mens vi flytter os.
Det at gå forebygger et hav af sygdomme, både de fysiske og de mentale, øger år til livet og holder hjernen frisk.
Bogen kommer med mange små simple, og overskuelige ideer og eksempler på, hvordan man i hverdagen kan ændre sine vaner, uden nødvendigvis at tænke på det som motion.
Her et par eksempler:
– Gå en omvej efter kaffen eller til printeren
– Gå til arbejde, hvis du kan eller parker bilen længere væk
– Lav benstrækkeren
– Stå i stedet for at sidde (du kan stå 10 kg. væk på et år, hvis du står op to timer)
– Stå af bussen et stoppested før
– Rejs dig hver halve time
Selvom bogen har nogle år på bagen, så giver den også forslag til brugbare apps, hvor jeg især faldt over en app, der kan finde tilbage til bilen eller udgangspunktet. Pointet med dette er, er at man bare skal slentre afsted og lade tankerne fare, slentre rundt i en ny by uden fokus eller sågar lade sig fare vild, og så lade appen føre dig trygt hjem igen. Ofte findes der også i lokalområdet afmærkede vandreruter, af forskellige længder.
Jeg inspireres igen til at bruge bogens ideer i mit daglige arbejde med psykiatriske patienter, som bl.a kæmper med stress, depression og angst.
Ja, mange af rådene er måske velkendte og det lyder måske ikke af raketvidenskab, men ikke desto mindre, er bogen netop vigtig fordi det er de små og nemme ændringer, som langt de fleste mennesker kan forholde sig til, der gør den store forskel og så fremkommer den også med flere nye vinkler og ideer, som jeg i hvert fald fik øjnene op for.
Hver side indeholder en ny ide eller lidt omkring forskning med korte tekster og et illustrativt billede, hvilket gør bogen appetitlig for alle aldre, overskuelig og indbydende.
Efter en december måned, hvor jeg desværre ikke nåede alle de skridt, jeg havde sat mig som mål, har jeg nu fundet traveskoene frem og vil fortsætte der, hvor jeg slap…
Ja, dagene er korte på denne tid, vejret er koldt, og undskyldningerne er mange, men und dig selv en tur i det frostklare vejr, måske endda om aftenen, hvor du kan kigge op på stjernehimlen, og finde de 4 opfindsomme ⭐️⭐️⭐️⭐️/6, som denne bog fortjener.
Anette