Til minde om en betingelsesløs kærlighed, af Jonas Gardell

Forlaget Turbine, udkom i oktober 2019, 570 sider

Original titel: Till minne av en villkorslös kärlek

Oversat til dansk af Karen Fastrup

Reklame/ Jeg har læst en 570 sider meget velskrevet og anderledes biografi, som både er tragisk, rørende og fyldt med kærlighed og håb.

Svenske Jonas Gardell har skrevet denne autofiktive roman om sin opvækst i 1960-1970’erne i et akademisk hjem, hvor morens stærke frikirkelige tro ikke lader sig fornægte. Faktisk en familiesaga, som fortælles i et stille tempo. Om en tid, hvor familiemedlemmer hyldes som legender og hvor holdninger og erhverv går i arv, om uforløste drømme, fortrængninger og om et ægteskab af diametrale modsætninger.

Om bogen:

Da Ingegärd Gardell føder sin yngste søn, Jonas Gardell, sprænger hendes blindtarm i barselssengen, og hun får akut bughulebetændelse. Da lægerne opdager det, er det for sent at gøre noget ved det, og de giver hende besked om, at hun skal dø. Hun får sin nyfødte dreng i armene, og hun får at vide, at de blot har en time sammen, før det er slut. Men da Ingegärd kigger ind i den nyfødtes øjne, sker der ifølge hende et mirakel … og hun dør ikke. En betingelsesløs kærlighed opstår mellem de to.

Et forbund, som dannes under den dramatiske fødsel, hvor sønnens ankomst redder morens liv ”for det lille kræ, der lå på hendes mave, ville aldrig klare sig uden hende”.

Udgangspunktet i biografien er en ulykke, forfatterens egen, som løfter ham op i et perspektiv, hvor han sammen med en anden fortællerstemme (afsløres ikke her) kan kigge ned på familiens historie. Hvorfor forfatteren vælger netop denne fortællestil, får man forklaringen på hen mod slut, hvis man holder ud.

Det er skrappe vilkår for de Gardellske børn for svaghed er ikke acceptabelt. Moren Ingegärd, som er psykolog, har et yderst vanskeligt sind og far Bertil, der er professor og varmländing, er alt andet end varm, men fraværende og akavet overfor børnene og forlader familien midt på torvet i Enköping på vej på sommerferie. Et brud, der italesættes med forklaringer, der modsat deres akademiske stil ikke er evidensbaseret.

Beskrivelserne af familiens oplevelser er indimellem så groteske, og som læser svæver man mellem virkelighed og fiktion, jongleret på fornemste vis af forfatteren.

Bertil rammes relativt ung af ALS og Ingegärd udvikler senere Alzheimers og med hendes i forvejen vanskelige sind bliver det en farlig cocktail, og som læser bliver man vidne til uhyggelige kræfter i den spinkle dames krop. Trods skilsmissen bevarer forældrene et akademisk bånd og de er stadig urealistiske enige om at de kunne have bygget noget stort sammen – en seminarvirksomhed – hvis ikke ”Hun tabte hovedet. Han tabte kroppen. Som om de tilsammen stadig var én”.

Bogen er oprindeligt skrevet på svensk, men måske det nærmere kan kaldes Gardellsk, for sprogligt er det helt unikt og med en satirisk undertone, der aldrig bliver plat. Forfatteren gør dog brug af gentagelser som virkemiddel, hvilket på en måde provokerer og virker irriterende, men samtidig også bare understregende, og så gør forfatteren brug af en del intertekstuelle referencer til egne og tidligere skrevet værker. Det kan til tider virke lidt tungt.

Man kan virkelig dykke ned i denne roman og finde mange metaforer og så meget symbolik og filosofiske betragtninger, hvis man får lyst til at analysere den nærmere.  

Slutteligt skal der sendes roser til oversætter Karen Fastrup, for det må kræve sin – her kvinde – at få de rigtige ord og betydninger frem, så humor og satire bevares og det er sandelig lykkes for teksten fremstår syleskarpt 💪

Om forfatteren:

Jonas Gardell, der også er kendt som stand-up komiker, har flere udgivelser bag sig, men da romanværket, trilogien Tør aldrig tårer bort uden handsker, udkom i Sverige, blev den af avisen Dagens Nyheters læsere kåret som en af de tre største kulturelle begivenheder i Sverige gennem de sidste 150 år. Trilogien omhandler et homoseksuelt kærestepar og kampen mod AIDS i 80’erne.

Bogen har virkelig beriget mig, for det er en samtidshistorisk familiesaga, hvor stærk tro og kærlighed går hånd i hånd sammen med tragikomisk humor… og den fortjener 5 kærlige ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til Forlaget Turbine for anmeldereksemplar.

Anette