Tvilling Yndling Grævling – en selv(hjælps)biografi, af Hella Joof

Politikens Forlag, udkom i oktober 2020, 346 sider

Reklame / Hvis du er træt af selvhjælpsbøger, så læs denne… 💗

Da jeg i november 2020 deltog i Politikens ’Litteratour’ arrangement, hørte jeg bl.a. Hella Joof fortælle om Tvilling Yndling Grævling, og med det samme vidste jeg, at den bog måtte jeg læse. Da jeg så fik den tilsendt, kunne jeg mærke, at den bog var jeg nødt til at høre Hella selv læse op, for hun havde ramt noget i mig med sin milde stemme, og når emnerne er så personlige, så giver det mening for mig at høre forfatteren læse sin egen tekst op. Så Hella kom i ørerne og bagefter har jeg bladret i bogen og genlæst passager og nydt hendes små personlige tegninger.

Jeg har tidligere læst ’Papmachéreglen’ af samme forfatter med stor fornøjelse og igen deler hun ud af livsvisdom beroet på dyrekøbte erfaringer. Tvilling Yndling Grævling er nemlig en befriende uhøjtidelig og ret fantastisk selv(hjælps)biografi, som får dig til at sænke skuldrene og lade bryster og maveskind følge tyngdekraften.

Måske rammer det plet ved mig, fordi vi aldersmæssigt nogenlunde passer til hinanden, eller også er det bare fordi hun med sine ret præcise formuleringer og eksempler får mig til at føle, at jeg ikke er alene.

Hella Joof dykker ned i brudstykker af et levet liv, og fortæller hudløst ærligt om personlige oplevelser i opvæksten, om forholdet til moren og datteren, om kæresteforhold, om racisme, om mad og vægt, om skilsmisse og jagten på de gode jobs og det rigtige liv. Og indimellem er det bare en lille forsømt barnestemme, der brager igennem lydmuren…

Jeg har især lyst til at fremhæve 2 steder i bogen. Det første er i afsnittet om barndom og det handler om tilgivelse:

”Og hvis vi på et tidspunkt får kræfter til det, skal vi prøve at tilgive dem, der forbrød sig imod os. I det store eller i det små. Tilgive de voksnes sjusk, dovenskab, ligegyldighed eller måske endda grusomhed. For din egen skyld. Ikke for deres.”

For hvor er vi mennesker gode til at bære nag, og denne passive aggressivitet eller vrede er opslidende og fører sjældent noget godt med sig. At tilgive betyder nemlig ikke nødvendigvis at glemme eller at acceptere det skete, men at man får placeret et ansvar og lægger noget bag sig. Noget, vi nok er mange, der bør øve os noget mere på.

Det andet sted i bogen, jeg fandt brugbart, er afsnittet med den årlige MUS-samtale med sig selv. Mon ikke vi alle ville have godt af et årligt ”sundhedstjek”, hvor vi tager pulsen på os selv og tager vores egen personlighed op til revision. Det tror jeg nok!   

Bogen er skrevet i Joofs vanlige selvironiske stil, men med et (k)ærligt glimt i øjet, for inde bagved dette mærkes alvoren. For Joof har ikke bare gjort sig nogle tanker om livet. Hun har mærker på kroppen og beskriver meget præcist de ar, hun har pådraget sig, både de fysiske og de psykiske.

Tvilling Yndling Grævling handler slet og ret om livet og alt det, livet byder os af medgang og modgang.

Tvilling Yndling Grævling er en livsklog, hjertevarm og kærlig påmindelse om at forsøge at blive den bedste udgave af dig selv. Og som hun skriver; tag det du kan bruge og glem resten… ❤

Om forfatteren: Hella Joof (f. 1962), uddannet på skuespillerskolen ved Odense Teater 1990, er desuden instruktør og forfatter. Har instrueret blandt andet ’En kort en lang’, ’Oh Happy Day’ og ’All Inclusive’. Har skrevet blandt andet børnebøgerne om Snitten & Kis (2014), Hellas ABC (2015) samt bestsellerne Papmaché-reglen (2016) og Dage med mildhed, modgang og mirakler (2018).

Tvilling Yndling Grævling fungerer næsten som et lille opslagsværk, skrevet med kærlighed og hjerteblod. Og så formår hun at få læseren til at føle, at livet er værd at leve – på trods – og det er opløftende og inspirerende, så herfra gives 5 ærlige ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Bogen er modtaget som gave af Politikens Forlag ✅

Anette