Ud af slumreland, af Mikkel Mosen

Forlaget Montagne, udkom i september 2019, 480 sider

Reklame / En velskrevet og stemningsfyldt roman.

‘Ud af slumreland’ er Mikkel Mosens debutroman; en roman der kræver fokus og udholdenhed af sin læser!

Den 34-årige Eik Enghoff har for 3 år siden, sammen med sin kone og 2 børn, forladt storbyen til fordel for det mere stille ø-liv på Ærø. Eik har en fast stilling på turistbureauet i Marstal, ægtefællen Mona er selvstændig kunstner og deres familieliv fungerer – på godt og ondt. Da en gammel gymnasiekammerat, den rebelske ‘Jim Morrison look-a-like’ Jasper Bang, uventet dukker op, vækkes en uforløst forfatterdrøm hos Eik. Jasper flytter ind i annekset hos Eiks familie og efter et par uger i selskab med den antiautoritære, frisindede oprører, finder Eik modet til at tage en drastisk beslutning.

”Det er en vild tanke, en skræmmende mulighed,” sagde jeg med en stemme, som talte jeg i slowmotion. Alt det gode mister alligevel sin betydning på de mørke dage. Alt bliver bare til aske og støv i munden. Ingenting kan trænge ind. Verden mister sin glans. Jeg er desperat,” sagde jeg langsommeligt og overtydeligt og følte mig svimlende skæv og gjorde så et forsøg på at fremsige en melodisk strofe: ”Come on baby, light my fire”.

Eik forlader hamsterhjulet og tager med Jasper på et selvrealiserende roadtrip. Jasper er fri som fuglen og er kendt for sit dygtige journalistarbejde, men drømmer også om det store gennembrud som forfatter. I 9 dage opholder de sig på det rekreative kunstnerkollektiv Farmen på Møn, og efter et par dage i København stikker de endelig af mod Spanien, og langsomt går nogle sandheder op for Eik.

Ud af slumreland handler om at mærke efter, at tage springet og gå efter sine drømme. Vejen derhen kan være fyldt af etiske og moralske dilemmaer og forpligtigelser, hvilket Mosen meget troværdigt beskriver ved at lade sin hovedperson tvivle og løbe frustreret rundt i hamsterhjulet. Som læser føler jeg egentlig, at han rammer ret godt ind i familielivets udfordringer, forventninger og trivialiteter.

Eik og Jaspers’ store idol er den kendte amerikanske gonzojournalist Hunter S. Thompson, men også Hemingway, Morten Sabroe, og Ib Michael er blandt de store for Eik og det skorter ikke på citater og referencer til disse forfatterskaber og til musikkens verden. Det kommer især til udtryk i de samtaler, der finder sted blandt kunstnermiljøet på Ærø, og selvom nogle af personerne måske er en anelse for karikerede så er man ikke i tvivl om, at sådan et miljø har en særlig stemning, hvor der er plads til egocentriske typer og andre specielle personligheder.

Tiden går langsomt, og sådan forestiller jeg mig også ø-livet og der bygges op til det næsten mytiske roadtrip…

Øen forsvandt langsomt i disen, og det samme gjorde min virkelighed; jeg trådte nu ind i fiktionen.

Et roadtrip, der egentlig først starter på side 303, og faktisk når de først til Spanien på side 445, hvilket er ret vildt og modigt af forfatteren og måske får det nogle til at opgive projektet, for bogen er muligvis 100 sider for lang… Jeg er dog glad for at jeg holdt ud, for slutningen er fin og hele bogen værd.

Mikkel Mosen har angiveligt qua sine uddannelser og sin interesse for litteraturen et kæmpe litterært bagkatalog at trække på, og det forpligter, men gør også læsningen til en lækkerbisken. Ofte sad jeg med tanker på Knausgårds store 6 binds værk ’Min kamp’ for når man ved, at forfatteren, ligesom hovedpersonen Eik, er nydebuterende og bosat på Ærø, så ligger det lige til højrebenet at man sidder med et muligt autofiktivt touch om forfatterens egne drømme og liv….og det klæ´r bogen.

Det meste af handlingen foregår på Ærø, og selvom man kommer rundt på øen med levende beskrivelser, så man føler, at man allerede har været der, så er øen for alvor kommet ind på lystavlen ved mig, og et muligt kommende rejsemål.

Om forfatteren: Mikkel Mosen (f. 1982) er uddannet cand.mag. i medievidenskab fra Aarhus Universitet og har en bachelor i nordisk sprog og litteratur.

Bogen er velskrevet og velresearchet, og jeg følte, at jeg fik en anderledes og forfriskende historie, så herfra giver jeg 4 modige ⭐⭐⭐⭐/6.

Bogen er modtaget af forlaget som anmeldereksemplar ✅

Anette