Uden titel, af Kgebetli Moele
Jensen & Dalgaard, udkom i 2016, 180 sider
På grund af min kommende vinterferie i Sydafrika, læser jeg fortsat sydafrikansk litteratur (se evt. opslag om bogen Vanære). Det er dog en hård opgave, jeg har givet mig selv. Uden titel er 17-årige Mokgethis kamp for retfærdighed og et tiltrængt og rasende opgør mod den sexisme, der er hverdag i en sydafrikansk township.
Jeg erklærer hermed mig selv for defloreret…
Sådan indledes bogen, der følger den unge Mokgethi, som sammen med sin lillebror Khutso vokser op i nærmest foragt hos mormoren efter morens død. Hun ser sin far i smug, men da morens familie mener, at han er skyld i morens død, holder han sig væk og overlader børnene til dem uden kamp. Og da Mokgethi tages ud af privatskolen, og i stedet må indfinde sig på den lokale skole med en pædofil rektor, lærer hun, at hun mere eller mindre må klare sig selv.
Mokgethi er en intellektuel pige, der gerne vil til Oxford og læse til aktuar. Hun er flittig og arbejdsom, men må samtidig bruge uanede kræfter på at bevare sin mødom, da der konstant hviler et kulturelt pres på kvinden som sexobjekt. Mændene tager for sig af retterne, og de misbruger deres magt til at få opfyldt deres behov. Det er usmagelig og voldsomt provokerende læsning.
Uden titel er en fortælling om drømme – her om en uddannelse, hvilket jo ikke burde være næsten uopnåeligt, og alligevel får man indtryk af, at det er fåtallet, det lykkes for, da sandsynligheden for at de unge piger har født et barn som 13-årige eller er blevet voldtaget og presset til sex jævnligt af pædofile voksne er så meget større. Samfundet er styret af drifter og det fremstår råt og primitivt.
Det er barsk læsning og det gør ondt langt ind i éns inderste; det at ville værne om og bestemme over egen krop er ikke længere en selvfølgelighed.
Uden titel handler om kvindernes vilkår i Sydafrika, og det er en bog, der gør mere end indtryk.
Det er det første, jeg har læst af Kgebetli Moele, der selv er fra Sydafrika. Forfatteren er ellers kendt for sine øvrige romaner Værelse 207 fra 2014 og De dødes bog fra 2015.
Bogen er et bibliotekslån, men den er udgivet ved forlaget Jensen & Dalgaard i 2016.
Anette