Vinger før tid, af Malene Hasselblad
- En personlig beretning om drab, sorg, svigt og retfærdighed.
Muusmann Forlag, udkom i juli 2020, 424 sider
Reklame / Om at finde styrken midt i sorgen 🙏
Bogen åbner med en smuk mindeside, og stemningen er således slået an. Her er en fortælling om savn og sorg, og titlen Vinger før tid bevidner det hjerteskærende fakta, at livet fik en brat afslutning. Denne bog var svær at komme igennem, fordi udgangspunktet er en uendelig trist og barsk historie.
I marts 2019 finder en nabo Malene Hasselblads 81-årige mor Inez død, siddende i en lænestol. Dødsfaldet vurderes at skyldes et ildebefindende eller et hovedtraume i forbindelse med en faldulykke.
Datteren Malene aner dog med det samme uråd, da flere detaljer i lejligheden stikker i øjnene, kort efter ankomsten til lejligheden. Da hun vil spærre morens dankort, får hun bekræftet at kortet er brugt efter morens død, og hun retter derfor henvendelse til politiet, der i første omgang har henlagt sagen som et ikke mistænkeligt dødsfald. Herefter ændrer sagen sig hurtigt til at være en drabsefterforskning, og ikke nok med det, så er det ydermere mistænkeligt at 2 andre ældre beboere i boligkomplekset også er døde indenfor den seneste måned.
Bogen starter den dag, hvor Malene får beskeden om morens død og fortsætter indtil dommen er afsagt i byretten. En 27-årig mand, der tidligere er dømt for meget grove forbrydelser, står nu anklaget for alle tre dødsfald. Altså en mulig seriemorder.
Det fremgår helt tydeligt, at forfatteren sørger, savner og kæmper for egen overlevelse i en umenneskelig svær tid. Bogen er udformet som en slags udvidet dagbog, hvilket giver et direkte og ærligt indblik i dagene og tiden, der forløber efter drabet, hvor mange tanker skal finde plads mellem vigtige gøremål og beslutninger, der skal træffes. På mange måder er bogen derfor også et vidnesbyrd om at vi klarer det vi skal, selv i ekstreme situationer.
Udover Malenes historie er der et lille kapitel omhandlende vold, skrevet af specialpsykolog i psykiatri Tine Wøbbe og et om sorgens faser. Det tilfører bogen mere almengyldig viden og bryder den meget personlige beretning.
Malene arbejder sig igennem sorgen og det er hudløst ærligt og til tider næsten bekymrende at være vidne til, men hendes fortælling om at overleve og rejse sig er også livsbekræftende. Hun finder faktisk styrke i at tage de samfundskritiske briller på, at se kujonen, som drabsmanden konsekvent kaldes, i øjnene samt ved at kæmpe for retfærdighed; ikke kun for morens eftermæle, men også for kommende sager.
For med et imponerende mod og en jernvilje tager hun nemlig kampen op mod systemerne. Første kæphest er et øget fokus på dødsårsager blandt ældre. Politiet må ikke pr. automatik konkludere en naturlig død, bare fordi personen er oppe i alderen. Dernæst henvender hun sig direkte til justitsministeren for at sætte spørgsmålstegn både ved tidligere rets-beslutninger men også ved lovgivningen i forhold til mulige erstatningskrav for nære pårørende.
Skriveteknisk synes jeg, at bogen i visse områder indeholder for mange gentagelser, hvilket gjorde læseoplevelsen lidt tungere end det allerede indlysende nødvendige grundet emnet. Men heldigvis er formålet med bogen ikke til at tage fejl af. De juridiske systemer, vi normalt har tiltro til, skal tage ved lære, for fejlene i denne sag må ikke gentage sig.
Malene berører flere aspekter af det at være i krise. Udover egne følelser, afmagt, manglende overskud til samvær med familie og kæreste, italesætter hun også et måske tabuiseret emne; det at nogle pårørende trækker sig fra personen i sorg og hermed validerer hun også andres oplevelser af, at det kan være ensomt at befinde sig i en alvorlig krise. På baggrund heraf fremsætter hun derfor fine, overskuelige og nemme anvisninger på, hvorledes man, som pårørende, kan støtte og hjælpe andre i en krisesituation.
Retten har nu talt. Tilbage står det soleklart; at en formodet seriemorder blev stoppet, og det er Malenes fortjeneste 🙏.
Om forfatteren:
Malene Hasselblad (f. 1970) er måske mest kendt som vinder af Robinson Ekspeditionen i 2001. Hun er forfatter, foredragsholder, tv-vært og iværksætter med flere virksomheder under den kreative paraply. Hun er autodidakt kunstner og har tidligere flittigt udstillet sine farverige acrylmalerier og drevet Forlaget Syntaks. Malene er uddannet stresskonsulent, coach og mindfulness-instruktør og er desuden ambassadør for Foreningen Livsnettet, en non-profit-forening, der bekæmper social ensomhed.
Bogen kan anbefales til alle, der har mistet, og til alle, der kæmper med sorg og savn. Derudover er den bestemt også interessant for læsere af True Crime genren, og ikke mindst må den være en øjenåbner for politi- og retsfolk samt politikere.
Bonusinfo: Hvis du har yderligere interesse i sagen, kan du se de 3 afsnit i serien Seriemordene på Østerbro på Viafree eller afsnittet Psykopaten, de slap fri i programmet Station 2 på TV2.
Tak til Muusmann Forlag for anmeldereksemplar, og et virtuelt kæmpe kram til Malene 💚. Tak fordi, du deler din barske og bevægende historie. ⭐⭐⭐⭐/6.
Anette