117 måder at dø på – fra retsmedicinerens bord, af Hans Petter Hougen

Lindhardt & Ringhof, udkom 14.3.23, 160 sider

Omtale –

For nogle ender livet brat og under mistænkelige forhold, og i sådanne sager må man inddrage ekspertisen for både afklaring og opklaring. I henhold til titlen må vi antage at døden kan have mange udtryk, former og årsager, og i denne bog får vi et ganske godt indblik i det arbejde, den kære forfatter og retsmediciner har udført, når han for sikkert mere end 117. gang har måttet iføre sig den hvide obduktionskittel. Hans Petter Hougen har oplevet det meste og det værste indenfor retsmedicin og han tager sin læser med på en faktuel og interessant rejse, set i obduktionsrummets afslørende lys.

Jeg ved ikke hvorfor, men jeg har altid været fascineret af retsmedicin. Fascineret af anatomien og videnskaben og her får vi så sammenkoblingen til den afdødes krop, der kan fortælle en historie. En vigtig historie, der i mange tilfælde kan give de efterladte et nødvendigt svar.

Retsmedicin er lægevidenskab, men succesraten i forhold til opklaring af dødsårsager er i høj grad afhængig af et godt samarbejde med både politi, retskemikere, kriminalteknikere mm.

Hans Petter Hougen, der har været retsmediciner igennem mere end 30 år og endda både i ind- og udland fortæller her om de mange forskellige dødsårsager og forklarer eksempelvis, hvorledes han kan se forskel på om ofret er død grundet drukning eller om ofret var død inden han/hun måske er blevet anbragt i vandet. Vi får også et indblik i sager, hvor drabsmanden måske har forsøgt at kamuflere drabet som en ulykke eller naturlig død.

Bogen er inddelt i overskuelige kapitler med de forskellige dødsårsager og drabsmetoder, men det er ikke kun fagteknisk gennemgang, for der refereres hyppigt til forskellige sager, der netop omhandler den omtalte dødsårsag. Her tilføjes så de vigtige detaljer, der kan være af afgørende faktor for opklaringen.

Bogen blev lynlæst på en weekend, og jeg kommer helt sikkert til at genlæse den på et senere tidspunkt.

Det kan måske virke makabert for nogle at læse om obduktion, men til dens forsvar er den skrevet i et sobert sprog med respekt for ofre og pårørende ⚱️

Bogen er, trods et svært tilgængeligt emne med en uhyggelige undertone, læsevenlig og også opløftende, for man føler sig tryg i Hougens favn. Bogen er nok det tætteste man som menig mand kommer på obduktionsbordet, og den indre efterforsker får til fulde sin lyst styret…

Reklame/ Tak til Lindhardt & Ringhof for anmeldereksemplar ✅

Anette