Gammelpot nr. 4 – Porten til Østen (1978), af Thom Roep, illustreret af Piet Wijn og oversat af Edith Månsson.

Forlaget Cobolt, udkom i ny eksklusiv udgave i april 2017, 56 sider.

Gammelpot er en hollandsk tegneserie, som var vældig populær da jeg var ung i 1970′ – 90’erne, og jeg elskede den rare, lille og runde dværg, som hjalp alle personer på sin vej mod de onde kræfter med snarrådighed, retfærdighedsans og hans vigtigste og eneste “våben”, hans elskede og magiske vadsæk. Da tegneserien siden 2015 løbende er blevet genoptrykt i nye udgaver ved tegneserie forlaget Cobolt, er jeg begyndt at genlæse serien.

Bonusinfo fra forord i bind 4:

Denne historie blev faktisk skrevet fortløbende med tre sider af gangen, trykt som vanlig føljeton i det hollandske Anders And blad, Donald Duck. Slutningen var dermed ikke kendt på forhånd, men blev digtet løbende.

Da Thom Roep arbejder med genoptrykket af denne udgave, opdager han, at sætningen “Vejen vil blive vist dig” første gang nævnes her og af heksen Furia, men denne sætning bliver senere gentagne gange sagt i andre historier, men af Gammelpot.

Det nævnes, at heksen Furia med de 2 geviragtige gevækster på hovedet måske har inspireret filmfolkene bag Disney´s Maleficient fra 2014, som også fremtræder med to geviragtige “horn”.

Forfatterne ønskede at finde et andet miljø i denne udgave, og derfor blev historien arabisk inspireret, måske fordi Gammelpot i starten higer efter et varmt klima. “Be careful what you wish for…”

Handling: Under et forfærdeligt uvejr ☔, søger Gammelpot ly i en forladt hytte, hvor han tilfældigvis opdager, at Kong Isobald den fjerde og hele hans hof er blevet forhekset, formindsket og tryllet til miniaturestørrelse og puttet i små flasker. Heksen Furia 🧹dukker op og da hun opdager Gammelpots magiske kræfter sender hun ham på en rejse til Østen for at hente en æske, der kan skaffe hende ørkenens magt og magisk kraft. Så vil hun til gengæld slippe kongen og hans hof fri…. En af kongens hjælpere Frederik har gemt sig i Gammelpots vadsæk, og sammen drager de to gennem Achebah-ørkenen 🏜 , hvilket jo givetvis ikke er uden farer. I Østen møder de en karavane🐫, bliver fanget som slaver, slipper fri, men ender på et skib ⛵med en særdeles overtroisk besætning. Efter en begivenhedsrig tur i de arabiske omgivelser finder Gammelpot og Frederik endelig luftslottet, hvor de med snilde møder troldmanden🧙‍♂️Occultus, der muligvis har det, de har brug for.

Fra bind 4

Anmeldelse: På trods af at denne historie er skrevet fortløbende og uden en færdig synopsis, så hænger den utrolig godt sammen. Vi får et fantasifuldt eventyr serveret med megen mystik i form af Østens magi og sædvanlig trolddom. Gammelpot ser flere gange syner, eller gør han?

Det latinske navn Occultus, som betyder hemmelig, er velvalgt, for troldmanden er hemmelighedsfuld, men giver Gammelpot et godt råd med på vejen.

Denne historie er mættet med magi, trolddom, hekse, overtro, flyvende tæppe, luftspejling og det er underholdende med et anderledes miljø, hvor der bl.a. gøres lidt grin med overtro og sandelig om ikke sætningen “Vejen vil blive vist dig”, viser sig at komme til at gælde både for Gammelpot og for forfatterne. Porten til Østen bliver nemlig første bog af “kvartetten” om de fire verdenshjørner, som vi kommer til at læse mere om…

Her kan du finde den samlede oversigt over Gammelpot-serien og finde links til de forrige historier, jeg indtil nu har læst og anmeldt. God fornøjelse 😉

Anette