Gammelpot er en hollandsk tegneserie, som var vældig populær i 1970′ – 1990’erne, hvor jeg var ung. Serien er skrevet af Thom Roep, illustreret af Piet Wijn og oversat af Edith Månsson.

Som barn/ung elskede jeg den rare, lille og runde dværg Gammelpot, som hjalp alle personer på sin vej mod de onde kræfter med snarrådighed, retfærdighedsans og hans vigtigste og eneste “våben”, hans elskede og magiske vadsæk, som indeholdt alt, og netop lige det, han havde brug for.

Jeg husker serien som underholdende, belærende, men faktisk også humoristisk og jeg kom pludseligt i tanke om den, og vil nu forsøge at genlæse den…..med forhåbentlig samme glæde, som i 1980’erne.

Ved tilfældig søgning finder jeg så ud af, at tegneserien faktisk siden 2015 løbende er blevet genoptrykt i nye udgaver ved tegneserie forlaget Cobolt.

Fra Forlaget Cobolts hjemmeside:

Endelig er det blevet muligt at genudgive den mest efterspurgte og højtelskede tegneserie om den lille, kærlige mand med den magiske vadsæk. Oven i købet i en restaureret, nyfarvelagt og nyoversat udgave. Bortset fra seriens hjemland, Holland, er Danmark det land i verden, hvor Gammelpot er allermest populær, og hvor generationer har slidt de oprindelige 23 udgaver op siden 1977. Langt om længe kommer serien nu igen i en solid, indbundet luksusudgave med otte siders illustreret forord om, hvordan serien er blevet lavet i hvert bind.

Der er i Danmark udgivet 23 bind i årene 1977-2001, og Danmark var det første land, hvor Gammelpot udkom som et selvstændigt bind i 1977 ved forlaget Interpresse. I Holland først senere. Danmark er, udover Holland, også det eneste land, hvor samtlige bind er udkommet.

Jeg er ovenud begejstret for at opdage dette, og vil nu helt sikkert ønske mig nogle af disse nye udgaver, og indtil da vil jeg låne nogle af de gamle bind på biblioteket og jeg glæder mig allerede til et varmt gensyn med Gammelpot.

Når jeg får læst nogle af historierne, vil jeg løbende lave et lille resume/indlæg, og føre det ind herunder på listen.

Måske du også kan huske Gammelpot og har lyst til at følge med…🎒🍀

Rækkefølgen i de 23 bind er:

Nr. 1 – Gammelpot og den forkælede prinsesse (1977)

Handling: Den uartige prinsesse Pauline 👸 er med sin uhøflige og forkælede adfærd skyld i at Kong Isengrim 🤴 afbryder en aftale om levering af agurker til landet. Kongen ser sig derfor nødsaget til at finde en læremester, der kan opdrage prinsessen, og det bliver Gammelpot 🧙‍♂️, som vælger at tage prinsessen med ud i Riget for at møde folket. Samtidig lurer den lumske skurk Ludo Mundsmurt på hævn, da han blev fravalgt af Kongen til jobbet som prinsessens læremester og han vil nu kidnappe prinsessen. Det bliver en dannelsesrejse for den unge prinsesse, der på rejsen langsomt lærer pli og hun må træffe en afgørende og selvstændig beslutning for at redde hendes læremester.

Fra bind 1

Anmeldelse: Mit gamle hjerte bløder for Gammelpot, der påtager sig en umulig opgave. Historien er fuld af humor, og trods modsætninger af dimensioner, så opstår der en varme og en forståelse mellem de to hovedpersoner. Sproget er finurligt og jeg er fan af de sjove og skæve navne som Ludo Mundsmurt og Kong Isengrim af Næstelandet. En historie, der har det hele – et eventyr, en skurk, en helt, lidt magi og en næsten uløselig konflikt og en happy ending. Det var et varmt og dejligt gensyn 🤗

Bonusinfo fra forord i bind 1:

Historierne om Gammelpot startede som indslag i det populære tegneserieugeblad Donald Duck. Thom Roep var kun 22 år, da han startede eventyrserien sammen med den 45-årige tegner Piet Wijn, og de fandt hurtigt melodien i deres passion for tegneserie og kunst.

Det var Interpresses direktør Arne Stenby, der fandt på navnet Gammelpot. I Holland hedder han Douwe Dabbert, og i Tyskland hedder han Timpe Tampert, i Portugal Danny Doodle og i Indonesien Pak Janggut.

Gammelpot skulle egentlig kun være en bifigur, og derfor møder vi ham først på side 15 i bind 1.

Nr. 2 – Gammelpot – Hemmeligheden om den skjulte dal (1977)

Handling: I dette eventyr vandrer Gammelpot mod bjergene ⛰ , da han er blevet fortalt, at det spøger 👻 deroppefra. Pludselig befinder han sig ufrivilligt i en mystisk dal, hvor dyrene kan tale og går klædt i tøj. Dyrene tager godt imod Gammelpot, men de ved ikke, at den indbildske Ludo Mundsurt og hans underdanige tjener er lige i hælene. Ludo Mundsmurt får en skummel idé om at fange dyrene og at fremvise dem i cirkus for at blive rig, og han får overtalt ulvene 🐺 til at gøre oprør ved at love dem magt og kød. Freden i dalen er truet, dyrene må flygte, og Gammelpot må udtænke snedige planer for at redde dalen, som han har bragt i fare.

Fra bind 2

Anmeldelse: I hemmeligheden om den skjulte dal befinder vi os i det smukke, dejlige og eventyrlige dyre-univers, hvor der hersker fred og samhørighed, men det får 2 herlige skurke snart ødelagt. Den enes mund er smurt med ondskab og opildner til mytteri, som er helt tragikomisk, og afsindigt morsomt, da ulvene opdager, at de er kannibaler. Jeg er så glad for, at denne scene ikke er blevet censureret bort i disse censur-tider. Illustrationerne er formidable og passer så fint til karaktererne og især er skurkene karikeret perfekt bad-looking, så man ikke er i tvivl om deres uhæderlighed. Denne historie rummer både skønhed og ondskab, og en slutning, hvor nogen må bekende kulør.

Det er en virkelig dejlig, sjov fortælling, og der er masser af flotte illustrationer, hvor dyrene har personlighed og udstråling, næsten ligesom i Disneys film.

Bonusinfo fra forord i bind 2:

Vi kan takke forlaget Interpresses redaktør Henning Kure, da han på en tegneserie festival i København i 1976 kontaktede den hollandske chefredaktør med ønsket om at udgive album udgaver af Gammelpot, som indtil da kun havde figureret i Donald Duck bladet. Dette album er et af de mest kontroversielle i serien, bl.a pga. den kannibalistiske scene i dyrene verdenen. Gammelpot tilbage til denne verden i album 22.

Nr. 3 – Gammelpot – Den lumske læge (1978)

Handling: Prinsesse Liselotte er bekymret for sin far Kong Zebedeus, der lider af sovesyge 💤, alt imens hans livlæge baron Bral angiveligt forsøger at kurere ham. Baron Bral har dog ikke helt rent mel i posen – eller i urtedrikken 🍄- for han har lagt en skudsikker plan om langsomt at overtage kongeriget – og prinsessen. Da Gammelpot ankommer til den nærliggende by møder han drengen Jokum, og de drager sammen mod slottet for at se, om de kan finde en forklaring på, hvorfor kongen ikke længere lader sig vise i byen og samtidig er begyndt at afkræve urimelige afgifter.

Fra bind 3

Anmeldelse: Som i bind 1 befinder vi os på et kongeslot 🏰, denne gang Kong Zebedeus’ Den fjerdes rige, men denne gang findes de onde kræfter allerede indenfor murene og selvom handlingen røbes lidt for hurtigt og er lidt for gennemskuelig, så er det ikke dumt at give en ellers tillidsfuld karakter falske hensigter. Prinsessen 👸 har ben i næsen, modsat bind 1, hvor hun teede sig uartigt og forkælet. Endnu engang oplever vi sjove ord som dulmeurt og knoldet slumrerod, og illustrationerne er formidable og underholdende i sig selv. Udover den altid magiske vadsæk, brillerer Gammelpot afslutningsvis med en løgn, som på en måde kan siges at være alt andet end hvid.

Bonusinfo fra forord i bind 3: Det tredje Gammelpot eventyr Den lumske læge blev for første gang udgivet i 1976-1977 i det hollandske Anders And blad Donald Duck som føljeton, og udkom som album i 1978. Denne gang ønskede forfatteren Thom Roep at skabe et andet univers end dyrenes, som i bind 2, Hemmeligheden om den skjulte dal, da han jo også arbejdede fast med Anders And bladene, som også er et dyre-univers. Dette var tegneren Piet Wijn heldigvis enig i. De var begge inspirerede af andre forfattere, som ofte lod deres handlinger foregå i landlige omgivelser, hvor der var respekt for kongen. Men Den lumske læge fik faktisk en dårlig anmeldelse ved udgivelsen.

Nr. 4 – Gammelpot – Porten til Østen

Nr. 5 – Gammelpot og Tågesømonstret (1979)

Handling: På sin vandringsvej kommer Gammelpot til en dyster landsby, hvor folket er skræmte. Gammelpot er mistænkelig, da han på vej til landsbyen netop har mødt et gespenst med maske 🎭, som han mener at genkende. Med sin vadsæk 🎒på ryggen drager Gammelpot afsted for at løse mysteriet, og finder sig hurtigt i knibe, da han fanges af to skurke, ingen nævnt. Gammelpot smides i fangekælderen, hvor der møder ham et overraskende syn. Nu gælder alle kneb, og igen er den magiske vadsæk brugbar, da de to skurke har planlagt en næsten skudsikker fælde for Gammelpot.

Anmeldelse: I denne historie er folket lammet af angst og kan ikke handle eller tænke klart. Selv Gammelpot 🧙‍♂️ryster lidt i bukserne, ikke mindst fordi han mister sin vadsæk, og det er jo en fin detalje, for nemt skal det jo heller ikke være. Uretfærdighed og ulighed finder Gammelpot sig ikke i og han må trodse farerne, tågen og tage kampen op mod de umage skurke, som vi måske har mødt før. I bedste ”Peter og dragen Elliott stil” får vi heldigvis en sød og dejlig afslutning, hvor et nyt venskab opstår. Tegningerne er meget livagtige, og man har ingen problemer med at mærke, hvilken tilstand, karaktererne er i. Et fabelagtig eventyr 🐉

Gammelpot 6: Skakten til Nordpolen

Gammelpot 7: Broen til Vesten

Gammelpot 8: Vejen til Syden

Gammelpot 9: Festen på Falkensteen

Gammelpot 10: Smuglerborgen

Gammelpot 11: Knipse-Pif

Gammelpot 12: Drilledyret

Gammelpot 13: Peberheksene

Gammelpot 14: Røverne fra Dalby

Gammelpot 15: Den troløse tjener

Gammelpot 16: Den store Bombasto

Gammelpot 17: Det vrisne maleri

Gammelpot 18: Skabet med de tusind døre

Gammelpot 19: Isskibet

Gammelpot 20: Den sorte kimono

Gammelpot 21: Den maskerede høvding

Gammelpot 22: Den talende bjørn

Gammelpot 23: Gammelpot og den forheksede tepotte

Fra bagsiden