Gammelpot nr. 5 – Uhyret fra Tågesøen (1979), af Thom Roep, illustreret af Piet Wijn og oversat af Edith Månsson.

Forlaget Cobolt, udkom i ny eksklusiv udgave i oktober 2017, 56 sider.

Gammelpot er en hollandsk tegneserie, som var vældig populær da jeg var ung i 1970′ – 90’erne, og jeg elskede den rare, lille og runde dværg, som hjalp alle personer på sin vej mod de onde kræfter med snarrådighed, retfærdighedsans og hans vigtigste og ofte eneste “våben”, hans elskede og magiske vadsæk. Da tegneserien siden 2015 løbende er blevet genoptrykt i nye udgaver ved tegneserie forlaget Cobolt, er jeg begyndt at genlæse serien.

Bonusinfo fra forord i bind 5:

Denne historie er inspireret af sagnet om uhyret i Loch Ness, og faktisk genbrugte tegneren uhyret fra en tidligere udgivet tegneserie. I den nye udgave har bogen ændret titel fra Tågesømonstret til Uhyret fra Tågesøen.

Vi får i forordet beskrevet arbejdsprocessen med tegneserien, præsenteret af selveste Gammelpot. Først skrives synopsis, så opdeling i afsnit og skitsetegninger og endelig rentegning. Teksterne tegnes på et løst ark, klippes ud og limes på. Der fremstilles nu en stregfilm, som er gennemsigtig. Af den laves et blåtryk, som bliver farvelagt med plakatfarver. Til sidst lægges stregfilmen over farvelægningen og siden er klar. Til og med album nr. 21 blev farvelagt på blåtryk, hvorefter man i 1996 overgik til digital farvelægning.

Handling: På sin vandringsvej i en tåget dal kommer Gammelpot til en dyster landsby, hvor folket er skræmte. Gammelpot er mistænkelig, da han på vej til landsbyen netop har mødt et gespenst med maske 🎭, som han mener at genkende. Med sin vadsæk 🎒 på ryggen drager Gammelpot afsted for at løse mysteriet, og finder sig hurtigt i knibe, da han fanges af to skurke, som vi har mødt i de to første albums. Gammelpot har opdaget, hvorledes skurkene skræmmer folket, men smides nu i fangekælderen, hvor der møder ham et overraskende syn. Nu gælder alle kneb, og igen er den magiske vadsæk brugbar, da de to skurke har planlagt en næsten skudsikker fælde for Gammelpot.

Fra bind 5

Anmeldelse: I denne historie er folket lammet af angst og kan ikke handle eller tænke klart. Selv Gammelpot 🧙‍♂️ryster lidt i bukserne, ikke mindst fordi han mister sin vadsæk, og det er jo en fin detalje, for nemt skal det jo heller ikke være. Uretfærdighed og ulighed finder Gammelpot sig ikke i og han må trodse farerne, tågen og tage kampen op mod de umage skurke, som vi har mødt før. I bedste ”Peter og dragen Elliott stil” får vi heldigvis en sød og dejlig afslutning, hvor et nyt venskab opstår. Tegningerne er meget livagtige, og man har ingen problemer med at mærke, hvilken tilstand, karaktererne er i. Et fabelagtig eventyr 🐉

Her kan du finde den samlede oversigt over Gammelpot-serien og finde links til de forrige historier, jeg indtil nu har læst og anmeldt. God fornøjelse 😉

Anette