Gammelpot nr. 8 – Havet til Syden (1981), af Thom Roep, illustreret af Piet Wijn og oversat af Edith Månsson.

Forlaget Cobolt, udkom i ny eksklusiv udgave i januar 2019, 56 sider.

Gammelpot er en hollandsk tegneserie, som var vældig populær da jeg var ung i 1970′ – 90’erne, og jeg elskede den rare, lille og runde dværg, som hjalp alle personer på sin vej mod de onde kræfter med snarrådighed, retfærdighedssans og hans vigtigste og ofte eneste “våben”, hans elskede og magiske vadsæk. Da tegneserien siden 2015 løbende er blevet genoptrykt i en restaureret, nyfarvelagt og nyoversat udgave ved tegneserieforlaget Cobolt, er jeg begyndt at genlæse serien med stor fornøjelse.

Jeg har købt de første 6 album, og har nu været så heldig at modtage de næste 6 album som anmeldereksemplarer, så jeg fortsætter min Gammelpot rejse.

Bonusinfo fra forord i bind 8:

Havet til Syden er fjerde og sidste del i den såkaldte Element-kvartet, der udover dette bind omfatter album 4 Porten til Østen, album 6 Skakten til Nordpolen, og album 7 Broen til Vesten. Således har vi nu en tetralogi med disse fire album med farefulde rejser til de fire verdenshjørner, som heksen Furia satte i gang. En del navne er ændret i denne udgave, men igen kun for at gøre det hele mere autentisk og tidssvarende. Piet Wijn tegnede samtidig en historie til ugebladet Tina, hvori der også indgik en del afrikanske dyr, ligesom i denne historie.

Handling:

Efter at have opholdt sig et stykke tid på Ny Scagon, en hollandsk koloni, vælger Gammelpot at blive i Syden for at lede efter Sydens kraft og samtidig følge den unge afrikanske pige Nama 👧 gennem junglen hjem til hendes stamme. De to skurke Bert & Bastian følger dog efter 🐾 , da de vil have fat i guldpengene fra vadsækken. På vej gennem junglen får Gammelpot brug for hjælp fra vadsækken, så han kan skære sig vej og bygge en tømmerflåde. Turen gennem junglen er dog ikke helt ufarlig men ikke så meget på grund af junglens dyr 🦛🦏🐊🐍🐒 som på grund af de to skumle sømænd, der følger efter Gammelpot og Nama. Fremme ved Namas stamme bliver Bert & Bastian afsløret, men rejsen er ikke helt slut, for Gammelpot skal finde Sydens kraft og noget vand for at finde tilbage til Furias hytte. Hvordan det lykkes skal ikke afsløres her, men vi får en flot og spændende ’Indiana Jones’ lignende afslutning….

Anmeldelse:

Selvom dette bind faktisk er sidste del af Element-kvartetten, så mindes jeg faktisk ikke denne historie fra min barndom.

Fra bind 8

Gammelpot tager selvfølgelig kampen op mod slavehandlen i kolonien, hvilket ligger lige til højrebenet men jo også er ret heroisk. Og selvfølgelig skal vi møde et stammefolk når nu vi er i Afrika. De ser Gammelpot som en ’noem kxao’ (en stor troldmand) og det er da heller ikke helt forkert. Jeg elsker når der er vilde dyr med i historierne og selvfølgelig møder vi en del afrikanske dyr og minsandten afsluttes jungle-rejsen med en vild og sindssyg strudse-ridetur. Denne historie er en anelse mindre action præget end de øvrige albums, så det ærgrer mig lidt, men som altid får vi de flotteste illustrationer.

Endnu en fantastisk eventyrhistorie med den hjælpsomme lille fyr og en super fin afslutning på de fire elementers historie, da Gammelpot løser gåden med jord, vand, luft og nu ild og i bedste Indiana Jones-stil redder sig ud af grotten med ildens hjælp… 🔥

Denne historie får 4 kraftfulde ⭐⭐⭐⭐ /6.

Samlet set får de fire album ‘Element-kvartetten’ 5 ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Her kan du finde den samlede oversigt over Gammelpot-serien og finde links til de forrige historier, jeg indtil nu har læst og anmeldt. God fornøjelse 😉

Tak til Forlaget Cobolt for anmeldereksemplar ✅

Anette