Gammelpot nr. 9 – Festen på Falkensten (1982), af Thom Roep, illustreret af Piet Wijn og oversat af Edith Månsson.

Forlaget Cobolt, udkom i ny eksklusiv udgave i juli 2019, 56 sider.

Bonusinfo fra forord i bind 9:

I forordet fortæller Thom Roep om, hvordan han og andre forfattere ofte inspireres af andres fortællinger og deraf ‘låner’ scener, handlinger og plots… nogle gange bevidst og andre gange ligger det mere skjult i en erindring. Bind 9 er således ingen undtagelse, hvor der er ‘lånt’ fra bøger og tegneserier, da temaet i denne fortælling omhandler, hvorvidt hovedpersonen egentlig er den, han giver sig ud for?

Handling:

Gwendoline, den afdøde greves datter forsøger at flygte, da hun ikke vil giftes med fætteren Jussi. Gammelpot overværer hendes flugtforsøg under en falkejagt🦅, men desværre lykkes det ikke prinsessen af flygte. På sin videre færd møder Gammelpot den livlige og legesyge unge mand Dukat, der er på vej til slottet Falkensten 🏰 for at arbejde. Med sig har han aben Mester Jakob🐒. Da Gammelpot vil aflevere den pung, prinsesse Gwendoline gav ham, følges de tre ad. Da de kommer til byen Falkensten er Gwendoline blevet spærret inde i tårnet og vil ikke blive lukket ud før brylluppet. Det fortælles, at hun skal giftes med fætteren, hvis ikke hun er blevet gift inden sin 21-års fødselsdag, som nu kun er få dage væk. Men Gwendoline elsker Roderik, som hun er vokset op sammen med, men han er forsvundet og ikke set i mange år… Samtidig i byen bliver der på mystisk vis stjålet mad🍗 og andre fornødenheder. Gammelpot sætter sig for at hjælpe Gwendoline og måske løse de øvrige mysterier..

Anmeldelse:

Denne historie har endnu engang alt det, vi forventer: slot, en prinsesse, en skurk, en deadline, skønne dyr og skjulte hemmeligheder… Illustrationerne er skarpe og næsten nutidige og man føler bare, at man er tilstede og oplever det hele så livagtigt. Det var dog desværre ikke så svært at gennemskue sammenhængen i denne historie. Situationen er på et tidspunkt så håbløs, at selv vadsækken ikke har en løsning… Mellem Gammelpot og Dukat opstår der mistillid, og Gammelpot ved ikke rigtig, hvem han kan stole på. Kender han egentlig sin ven Dukat?En rigtig sød og eventyrlig historie om ulykkelig kærlighed, men heldigvis har den en lykkelig slutning…

Festen på Falkensten får 4 festlige⭐⭐⭐⭐/6.

Hvis du er blevet mere Gammelpot-tørstig kan du her finde den samlede oversigt over hele serien og finde links til de forrige historier, jeg indtil nu har læst og anmeldt. God fornøjelse 😉

Gammelpot er en hollandsk tegneserie, som var vældig populær da jeg var ung i 1970′ – 90’erne, og jeg elskede den rare, lille og runde dværg, som hjalp alle personer på sin vej mod de onde kræfter med snarrådighed, retfærdighedssans og hans vigtigste og ofte eneste “våben”, hans elskede og magiske vadsæk. Da tegneserien siden 2015 løbende er blevet genoptrykt i en restaureret, nyfarvelagt og nyoversat udgave ved tegneserieforlaget Cobolt, er jeg begyndt at genlæse serien med stor fornøjelse.

Jeg har købt de første 6 album, og har herefter været så heldig at modtage de næste 6 album som anmeldereksemplarer, så jeg fortsætter min Gammelpot rejse.

Tak til Forlaget Cobolt for dette anmeldereksemplar ✅

Anette