Fange på livstid – Danmarks hårdeste straf og personlige fortællinger fra livstidsdømte, af Kristina Antivakis.
Politikens Forlag, udkom i marts 2024, 280 sider.
Månedens Boganmeldelse – september 2024
Jeg er ret optaget af den menneskelige psyke, og derfor har jeg de seneste år med stor fornøjelse læst alle bøger af journalist Kristina Antivakis, der har været medforfatter på flere bøger om svære adfærds- og personlighedsforstyrrelser. Denne gang handler det om livstidsdomme og livstidsfanger.
De forrige bøger, som jeg har læst og anmeldt er:
Forbrydelsens sind, af Tine Wøbbe, Mette Brandt- Christensen i samarbejde med Kristina Antivakis.
De siger jeg er psykopat, af Tine Wøbbe i samarbejde med Kristina Antivakis.
Hvad er forskellen på livstid, forvaring og anbringelsesdom? Hvornår blev den sidste person idømt dødsstraf i Danmark? Hvem skriver mentalerklæringer? – og mange andre spørgsmål får man svar på i denne bog om den hårdeste straf i Danmark.
I Fange på livstid får læseren et eksklusivt indblik i, hvordan det er at være livstidsfange, mennesket bag forbrydelsen, tanker om løsladelse og fremtid, da to livstidsfanger har stillet op til et længere og uddybende interview.
I forordet får man allerede indtryk af, hvilket kæmpe arbejde, der har ligget til grund for bogens tilblivelse, da man jo, qua situationens alvor, ikke bare kan skrive direkte til en livstidsfange. Der er mange trin i sådan en proces og flere fanger, som først havde vist interesse, valgte også at trække sig igen fra projektet.
Indledningsvis får læseren en kort gennemgang af den historiske udvikling af straffeloven.
Udover interviewet med de to livstidsfanger, er der relevante afsnit med hhv. en præst og en psykolog fra Herstedvester. Hvordan er det at arbejde tæt på de dømte? De sætter ord på de samtaler, de har med fangerne og på de tanker og emner, de livstidsanbragte ofte har brug for at snakke om. Det er overraskende ikke så langt fra, hvad vi andre snakker om – familie, drømme, fremtid, skyld og savn. Selvfølgelig er de selv skyld i at være havnet i den situation, de befinder sig i, men hvis de skal ud i samfundet igen engang i fremtiden, så giver det jo mening at lægge kræfter i at arbejde med følelsesregulering, kommunikation og relationer.
Læseren får også et kort indblik i andre voldsomme sager, såsom barnedrabssager, narkosager og mere viden om terrorparagraffer og lovgivning på det område. Altså har vi igen en bog, der mixer fakta og viden med personlige fortællinger.
Pudsigt at sagen om Erik Robert Breving, som jeg netop har læst om i bogen Breving, også er beskrevet her, men her præsenteres den ‘første’ teori om det tredobbelte drab. En ret vild sag, som jeg kan anbefale dig at læse mere om, hvis du interesserer dig for komplekse drabssager med svær bevisførelse.
Fange på livstid er, som de tidligere bøger, ikke en gennemgang af enkelte drabssager som andre true crime bøger, men mere en beskrivelse af baggrunde, hvordan og hvorfor, situationen blev som den blev, og bogen er yderst saglig og skrevet med stor hensyntagen til ofre og pårørende.
Hvis du vil læse mere af samme slags: Psykolog Florence McLean har med bogen Seriemorder – Mennesket bag monsteret også bevæget sig ind bag ved forbrydelserne, da hun har interviewet 34 amerikanske seriemordere ud fra FBI’s profileringsmetode. Hendes mission er nemlig også, at vi skal lære at spotte tidlige tegn på afvigelser, således vi bliver bedre til at sætte ind med hjælp i tide og dermed forhåbentlig kan være med til at forhindre kommende forbrydelser…
Du kan læse mere om forfatteren her –
Fange på livstid er hård, men ‘retfærdig’ læsning – ligesom de domme, der er beskrevet og den får 4 skarpe ⭐️⭐️⭐️⭐️/6.
Næste bog af forfatteren er netop udkommet, da hun sammen med Amalie Mathiassen har skrevet bogen Løgnen, der undersøger emnet dobbeltliv. Amalie Mathiassen bliver nemlig efter 5 års ægteskab gjort opmærksom på, at hendes mand lever et dobbeltliv; en skamfuld situation og et emne, der er forbundet med stor tabu, men det viser sig, at denne form for bedrag langt fra er enestående…
Reklame / Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar 🙏
Anette