Bjørnen sover, af Emelie Schepp

Hr. Ferdinand / Politikens Forlag, udkom 29.9.22, 312 sider

Original titel: Björnen sover. Oversat af Charlotte Glahn

Bjørnen sover 🐻 er 7. bind i serien om den egenrådige anklager Jana Berzelius, der sammen med politiet opklarer drab og forbrydelser i den lille svenske by Norrköping.

Den 66-årige tidl. efterforsker Erik Johansson findes dræbt i eget hus, der ligger isoleret i Kolmårdskoven. Pga. nogle bizarre omstændigheder ved drabet peger pilen mod en velkendt rumæner, der tidligere indgik i en liga, hvor der fandt trafficking sted. Erik og hans forhenværende kollega Filippa Falk havde held af at optrævle denne handel af prostituerede, men desværre på bekostning af en tragedie, som betød at Filippa siden har levet under beskyttet identitet. Politiet står nu på bar bund i den nye sag og henvender sig derfor til Filippa for hjælp til opklaringen. 

Kriminalkommisær Henrik Levin har afbrudt sin orlov, hvilket har givet hustruen Emma betænkeligheder i forhold til deres ægteskab, og Henrik er rykket ud i deres sommerhus. Kriminalinspektør Mia Bolander er blevet lynforelsket i Patrik Wiking, som vikarierede for temaet i forrige sag, og noget tyder på at hun endelig har fundet sin soulmate. 

Jana, som gemmer på en sprængfarlig hemmelighed fra sin opvækst, gør stadig alt for at holde den del skjult, men kæresten Per Åström er ved at fornemme, at Jana og Danilo kender hinanden udover den tidl. retssag. Danilo har nemlig opsøgt Per, og Per beslutter sig for at finde ud af lidt mere, da han frygter for Janas liv.

Emelie Schepp har gennem årene fået velfortjent megen hyldest for denne serie, som jeg for længst har tabt mit hjerte til. Jeg er vild med, at den har nervepirrende cliffhangers, der altid medfører hurtig læsning samtidig med at den er velskrevet. Og så har den denne kontroversielle vinkel med Janas forhistorie, og ikke mindst et ekstremt højt spændingsniveau. 

Janas fortid og hemmeligholdelsen heraf skaber konstant nye forviklinger, men kan dette afsløres uden at få konsekvenser for hende?

Eneste anmærkning er at bogen læses alt for hurtigt. Det gælder generelt for hele serien, for bogens kompleksitet og Janas evindelige moralske dilemmaer kan sagtens frarøve dig din nattesøvn. 

Jeg har nu alt i alt læst de to første bøger i serien (lyttet som lydbøger, for at få Janas forhistorie) og så har jeg læst og anmeldt de nu tre seneste i serien. De to forrige bøger linker jeg her til –

Mester Jakob (nr. 5, 2019) – https://anettesbookshelf.dk/mester-jakob/

Ni Liv (nr. 6, 2021) – https://anettesbookshelf.dk/ni-liv/ 

Tidligere bøger i serien hedder Mærket for livet (2014), Hvide spor (2015), Ondt blod (2017) og Fars dreng (2017).

Du kan læse mere om forfatteren her – https://www.politikensforlag.dk/emelie-schepp/a-0/497

Bøgerne kan godt læses enkeltvis, for forhistorien bliver altid vinklet godt og hurtigt ind i fortællingen, men jeg vil alligevel anbefale, at du læser dem i rækkefølge for at få forståelsen for Janas skæbne, da det er så stor en del af hele seriens fundament.

Så herfra endnu engang JA til JAna med 5 nervepirrende ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Tak til Hr. Ferdinand / Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette