Damaskus, af Iben Albinus
Politikens Forlag, udkom i maj 2021, 504 sider
Jeg har ofte lidt flere overvejelser, hvis jeg skal læse om Mellemøsten, terror, tortur og/eller krig fordi disse voldsomme og uhyggelige begivenheder ofte påvirker min psyke, men trods betænkeligheder, så prøver jeg indimellem at finde den slags spændingslitteratur, som jeg tør give mig i kast med. Sådan en bog er Damaskus. Da jeg læste at den blev sammenlignet med og at forfatteren var inspireret af serien Homeland, var jeg ikke i tvivl om, at jeg måtte give den en chance.
Og det er jeg super glad for at jeg gjorde!
For Damaskus handler ikke kun om rædsler og regimestyring. Det er også en varm historie om venskab, loyalitet, tro og kærlighed. Og så har den to stærke og selvstændige kvindelige hovedpersoner, som man straks føler sig forbundet til.
Tiden er 2011 og det arabiske forår spirer. Sigrid Melin udstationeres i Damaskus for sin nye arbejdsplads NorCom, der er ved at udvide med telemaster og teleforbindelser i Syrien. Sigrid ser jobbet som en mulighed for at hjælpe demokratiet på vej, men drages også af både kærlighed til Mellemøsten og af spændingerne i landet. Hun har ellers haft rigeligt spænding tidligere, men tænker at hun med jobbet her får mulighed for at få afrundet de traumatiske oplevelser fra 2003, hvor hun blev taget til fange i Irak. Sidste argument for at efterlade sønnen Victor og kæresten Andreas i Danmark er at hun vil gense ungdomsveninden Reem, som hun ikke har set i 16 år. Reem ejer nu det sikkerhedsfirma som NorCom er klient hos.
Reem bor i Damaskus med ægtefællen Firas, der er læge, og sammen har de den elleve-årige datter Rahaf. En dag forsvinder Firas, og kort efter sker der en eksplosion på en café, hvor Reem befinder sig. Hun overlever, men tages til fange. Sigrid forsøger nu at finde ud af, hvad der er sket med Rahafs forældre og hvor hendes venner befinder sig. Men alle steder bliver hun angiveligt overvåget og hvem kan hun egentlig stole på?
Damaskus er en sindssygt spændende og nervepirrende page-turner, der bygger på vanvittig godt research-arbejde. Jeg er virkelig imponeret over, hvor mange detaljer og begivenheder, der beskrives så livagtige. Og ovenikøbet kræver det altså et ufatteligt mod at skrive om disse storpolitiske områder. Historien er ren fiktion, men beror på et omfattende kildegrundlag, bestående bl.a. af syriske frihedskæmpere, diplomater, sikkerhedsfolk og efterretningstjenesten.
Handling og plot hænger forbilledlig flot sammen og selv i et hæsblæsende tempo, mister man hverken fokus eller tråden.
At læse denne roman har øget min viden og forståelse for dilemmaer og konflikter i Mellemøsten betydeligt og det skinner så tydeligt igennem at bogen også rummer en kærlighed til det syriske folk.
Sprogligt er den letlæselig og jeg elsker at kapitlerne er korte og overskuelige, især når emnerne kan være lidt voldsomme. Man læser altså bare en tyk bog hurtigere, når man nemt lige kan snuppe et ekstra kapitel… Heldigvis er Damaskus kun første bog i en serie, og forfatteren har tidligere afsløret, at vi måske med tiden også får Sigrid og Reem at se i en TV-serie!
Om forfatteren: Iben Albinus (f. 1972) er manuskriptforfatter og ekstern lektor i Manuskriptudvikling på Syddansk Universitet. Forfatteren har en baggrund som journalist og anmelder. Desuden står hun bag flere bøger om tv-serier. Damaskus er hendes første roman.
Damaskus bidrager til en øget viden om de mellemøstlige dilemmaer og selvom denne type krimi ikke sædvanligvis er blandt mine foretrukne, så føler jeg mig tryg i Ibens romanunivers, hvor jeg både underholdes men især beriges omkring kontroversielle og realistiske tematikker og Damaskus får herfra 5 klare ⭐⭐⭐⭐⭐/6.
Jeg kan i øvrigt også anbefale at læse Mit liv undercover – ung kvinde i CIA, af Amaryllis Fox, der fortæller om livet som undercover agent for CIA. En virkelig fin og anderledes biografi, hvor vi også får baggrunden for hendes ukuelige vilje til at ville bekæmpe verdens ufred.
Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅
Anette