Det er de unge som forsvinder, af Lise Ringhof & Erik Valeur.
Gutkind Forlag, udkom i august 2022, 560 sider
Alletiders slægtsfortælling 1️⃣2️⃣3️⃣🔚
Forfatterparret Ringhof & Valeur har nu afsluttet deres formidable slægtstrilogi. Jeg tillader mig at starte med at gentage mig selv fra min anmeldelse af den første bog i serien, for det er såmænd ‘Kend din Danmarkshistorie’ – på godt og ondt.
Men for lige at opsummere, så kommer her et kort resumé af de to forrige bøger med link til mine anmeldelser, men hvis du ikke ønsker at læse dem nu, så spring lidt længere ned til bind III teksten:
Det er de danske som flygter er første bind i trilogien om familien Brinch, og historien tager sin begyndelse ved nytåret år 1900.
Meget kort fortalt handler bind I om den 7-årige fanødreng Erling Brinch, der føler sig ansvarlig for lillebroren Jakobs drukneulykke. Han føler sig alene i sorgen, men møder Hubert, en vanskabt dreng fra Fattiggården, og i ham finder han en ægte ven. I ungdomsårene er Erling stukket til søs, og ender senere i København, hvor han uddanner sig til læge. Hjemme på Fanø møder han rigmandsdatteren Ragnhild og herefter venter et liv i Vejle, hvor datteren Eva kommer til verden, men krigen truer…
Det er de oprørske der svigter er andet bind, og den handler mest om de to brødre Jakob og Thomas, der er børnebørn til Erling.
I bind II bevæger vi os i tiden fra 1950 og frem til 1990. Erlings nu voksne datter Eva føler moder- og ægteskabet som et fængsel; noget hun ikke selv har valgt og i takt med kvindekampen starter hun på en uddannelse samtidig med at hun bliver politisk aktiv. Hendes to børn Jakob og Thomas er faderløse, og vidt forskellige af sind og udseende og begge vokser de op med en familiehemmelighed, der kiler sig ind imellem dem…
Bind III hedder Det er de unge som forsvinder og nu nærmer vi os nutiden, i hvert fald befinder vi os i starten af 1990’erne og op til 2015.
De to brødre Jakob og Thomas er vidt forskellige, men kæmper hver især med at få karriere og familieliv til at gå op i en højere enhed. Det er dog ikke så nemt, for alle voksne er ret optagede af egne behov, og børnene føler sig enten oversete eller overladt til sig selv. Thomas’ datter Liv kæmper med psykiske problemer og stikker til søs for måske at finde sig selv – eller sin mor. Jakobs søn Tobias gør også stille oprør overfor sine forældre og de to mindste børn i slægten Brinch, Katrine og Frederik, vokser op i den nye teknologiske virkelighed, hvor afstanden til de nære relationer tydeligt forstørres.
Det bliver et familieopgør af de store, hvor bånd brydes, forhold smuldrer og samtidig befinder landet sig gang på gang i krise. De unge kræver forældrenes opmærksomhed og interesse, og det er så spørgsmålet om nogen har lært noget eller om det er for sent…
Som de to forrige bøger, så kaster forfatterne også denne gang lys over flere knap så sympatiske begivenheder i historien, og de formår at flette disse begivenheder ind i karakterernes liv på en spændende og naturlig måde. Det er denne gang bl.a emner som de grønlandske børn i efterkrigstiden, de anonyme donorbørn, blødersagen og afsløringen af A.P. Møller Mærsks rolle ved Riffelsyndikatets våbensalg under Anden Verdenskrig.
Det helt særlige er netop forfatternes ønske om at påpege de mørke og mindre flatterende dele af vores fælles historie, hvilket gør hele trilogien mere troværdig og autentisk, men også de mange lag, der er at dykke ned i. Man kan blive ved med at fordybe sig i emner og temaer og så alligevel ikke blive færdig med at snakke om den. Det gør trilogien til noget helt særligt. Derfor indeholder den også virkelig mange facts fra den historiske og politiske udvikling i Danmark og det kan vist kun lade sig gøre på baggrund af en kæmpe stor research og/eller forfatternes interesse og store viden. Heldigvis er alt dette formidlet lettilgængeligt så selv jeg, som ikke er specielt historisk eller politisk kyndig, kan følge med og endda blive klogere undervejs.
Bøgerne kan sagtens læses uafhængigt af hinanden, men giv dig selv den ultimative oplevelse at få hele slægtshistorien med, men hold gerne pause imellem bøgerne.
At fortælle danmarkshistorie over mere end 100 år kræver et stort persongalleri, for vi følger de forskellige familier i generationer, og generelt er der mange karakterer at holde styr på, men i hver bog præsenteres en karakterliste i starten af bogen, og med den i baghånden kan man bevare overblikket.
Forfatterne formår gennem alle tre bind at skabe en rød tråd i historien og det skyldes blandt andet at karaktererne bliver ved med at vende tilbage til huset på Fanø og deres familierødder. Bogen kan kun slutte der, hvor det hele begyndte, og det synes jeg, er en værdig afslutning på denne skønne familiekrønike, som jeg håber at se på TV en dag.
Læs mere om forfatterne her – https://gutkind.dk/forfatter/erik-valeur-og-lise-ringhof/
Forfatterne har slået et stort brød op, men de kommer fornemt i mål og holder, hvad de lover, når de både fortæller den fine slægtshistorie og får sammenflettet den med danskernes historie. Det er, som jeg allerede har skrevet, stort og uden sammenligning med andet. Herfra får Det er de unge som forsvinder 5 flotte og gennemarbejdede ⭐⭐⭐⭐⭐/6.
Første bog fik 6 flotte historiske ⭐⭐⭐⭐⭐⭐/6.
Anden bog fik 4 søskendekærlige ⭐⭐⭐⭐/6.
Samlet set får hele trilogien 5 berigende ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ /6.
Tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar ✅
Anette