Dødens dønninger, af Louise Winther

Forlaget Forfatterskabet, udkom i oktober 2022, 62 sider

Digte om sorg 😢🕊

Jeg har sagt ja til at læse en digtsamling, hvilket på en måde er ‘out of my comfortzone’, men samtidig er det netop sådanne læseoplevelser, der ofte kan forny din horisont og åbne din verden, hvilket også skete ved læsningen af disse digte.

Louise Winther har tidligere beskæftiget sig med digte og sorg, men det er gennem den medrivende autofiktive roman om at blive voksen Men så døde mormor, som jeg læste og anmeldte i januar 2021, at jeg har stiftet bekendtskab med hende.

Dødens dønninger er en række digte om sorgens forunderlige væsen. Digtene er skrøbelige som døden, og er skrevet i en omsorgsfuld tone. Man fornemmer dødens stemning, uden selv at blive tung om hjertet. Ordene er udtryksfulde og har tyngde, men virker ikke opgivende.

Fra Dødens Dønninger

Digtsamlingen er opdelt i tre:

I første del, Venteværelset, forstår vi, at vi venter på det uundgåelige. Vennen Michael skal dø. Tiden mister sin betydning og der våges i skiftehold, mens omsorg og tristhed går hånd i hånd.

Vi mindes og synger og sørger

så øjnene løber i vand

snart får du et ny hjem på kloden:

i jorden, i svampenes land

Digtene er hjertelige, kærlige, ærlige, særlige og værdige til at blive delt og husket på. De har hver deres udtryk, rytme og længde, og det gør læsningen nuanceret og skaber en fin variation.

Havets datter, som er anden del, indeholder digte relateret til farens død. Vi fornemmer et savn, men ikke kun efter døden, også et savn om at blive set, mens der stadig var liv..

En dråbe glemmer aldrig

sit hav

Men husker havet

sin dråbe –

I den sidste del, Dønninger, mærker man eftervirkningerne af tabet.

Dønninger er de bølger, et stort fartøj forårsager i havets overflade, længe efter at fartøjet er sejlet forbi, og det er et velvalgt billede på, hvorlænge noget stadig kan rumstere i os mennesker, når vi har mistet.

Vi ved at sorg og savn kan være ødelæggende, men i digtet SPØRGSMÅL lægges der op til refleksion; Er døden ligefrem nødvendig for at vi kan leve og finde retning med vores liv?

Hvor mange sorger

kan et menneske klare

uden at miste sig selv –

Hvor mange sorger

skal et menneske erfare

for at blive sig selv –

Så selvom disse digte handler om sorg og død, så indeholder de også liv, lys og håb, og de er tankevækkende og livskloge. Og nok er den hurtigt læst, men dens dønninger sidder længe i én bagefter… 🌊 Jeg fandt det overraskende nemt at læse digtene, og er glad for at jeg har dem stående på bogreolen nu, for de vil helt sikkert blive taget frem en anden betydningsfuld gang… 🕊

Tak til Forlaget Forfatterskabet for anmeldereksemplar ✅

Anette