Efterårsbogen, af Johanna Venho.

Turbine Forlaget, udkom i september 2023, 280 sider.

Original titel: Syyskirja. Oversat af Birgita Bonde Hansen.

“Hele livet har hun søgt sikkerhed midt i usikkerheden, ly for den storm, som kunsten er.”

‘Efterårsbogen’ er en rørende biofiktiv roman af finske Johanna Venho, der beskriver et langt livs kunstneriske virke.

I 1991 følger vi Tove Janssons sidste 3 dage på skærgårdsøen Klovharu, hvor hun gennem 30 somre har opholdt sig sammen med samleveren Tooti. De er blevet gamle og skal forlade øen for sidste gang og læseren indvies på fineste vis i et levet liv. Vi hører om Toves opvækst i kunstnerhjemmet Lallukka med broren Prolle, mor Ham og far Faffan, og selvfølgelig hører vi om kærligheden til litteraturen, forholdet til naturen og om forfatterskabet med Mumitroldene…

Samtidig følger vi den unge pige Maria, der brændende ønsker at møde sit store idol Tove og hun melder sig derfor til et sommerkursus tæt på øen, hvor Tove opholder sig. Hun har faktisk allerede skrevet et brev til Tove, da Marias mor er alvorligt syg. Hun spørger Tove “Hvordan er det at leve i verden uden sin mor?”

Jeg har nydt hver en side og har læst langsomt. Det er så stille og fin en bog om kunst, om natur, om forbudt kærlighed, om at miste og savne sin mor og ikke mindst om frihed.

Jeg har især fået lyst til at læse noget af selve Tove Jansson, og selvom jeg bilder mig ind, at jeg kender historierne om Mumitroldene, så vælger jeg altså at starte i dette eventyrlige univers.

Reklame/ tak til TURBINE forlaget for anmeldereksemplar 🙏

Forlaget skriver følgende om:

Johanna Venho er en prisbelønnet digter og forfatter. Hun har skrevet til både børn og voksne, og for romanen Førstedamen blev hun nomineret til Finlandia-prisen. Efterårsbogen er hendes anden roman. 

Tove Jansson (f. 1914, d. 2001) var en finsk kunstner, illustrator og forfatter. Hendes kunst hænger på museer over hele verden, hendes litteratur står på bogreoler i millionvis af hjem, og hendes fortællinger om mumitroldene har glædet børn og deres voksne i generationer. Hun er et af de bedste eksempler på et ægte multitalent og geni, som verden nogensinde har set.

Anette