Enhver lighed – med nulevende eller afdøde personer er utilsigtet, af Renée Knight

Hr. Ferdinand/Politikens Forlag, udkom i 2015, 339 sider

Original titel: Disclaimer. Oversat af Lotte Kirkeby Hansen

Om hævn, løgne & hemmeligheder 😠
Sekretæren fra 2019

Denne krimi er af ældre dato, men jeg faldt over den på et bogudsalg i foråret via forfatterens navn. Jeg har nemlig tidligere læst og anmeldt Sekretæren af samme forfatter, og dengang blev jeg opmærksom på, at hun havde skrevet en anden psykologisk spændingsroman.

Fra bagsiden:

Fra det øjeblik Catherine Ravenscroft intetanende smider sig på sin seng og begynder at læse romanen En fuldkommen fremmed, ændrer hendes liv sig totalt. Det går op for hende, at bogen med detaljeret nøjagtighed afslører hendes mørkeste hemmelighed. En hemmelighed hun troede, ingen andre kendte.

Fortvivlet mærker hun, hvordan spørgsmålene hober sig op – hvem har skrevet bogen? Hvordan er den havnet på hendes natbord? Hvem står bag? Er det en udspekuleret hævn? Afpresning? Og hvorfor? Hun må erkende, at fortiden har indhentet hende, og hendes verden smuldrer. Hendes eneste håb er at løfte sløret for det, som skete den skæbnesvangre dag for mange år siden, selvom den grufulde sandhed kan ødelægge både hende og hendes familie.

Catherine er gift med Robert og sammen har de sønnen Nick, som lige er flyttet hjemmefra. Nick har ikke klaret sig helt så godt, som forældrene kunne ønske sig, og er på vej ud på et skråplan. Men Catherine er mere optaget af og fuldstændig i chok over bogen, som med udførlige detaljer minder hende om en episode for 20 år siden, som hun har holdt hemmelig.

Sideløbende følger vi Nancy og Stephen, et ældre ægtepar, der har mistet deres søn og denne sorg er, især for Nancy, altødelæggende og sorgen ændrer deres forhold, hvilket er en spændende og måske lidt tabuagtig tematik; det at sorg driver folk væk fra hinanden og ikke tættere.

Tidsmæssigt springer historien mellem den nutidige fortælling i 2013, og tilbageblik til 1993, hvor en epokegørende episode får vidtrækkende konsekvenser mange år senere. Jeg blev optaget af angsten for sandhedens konsekvenser, og den pris, der betales for at skjule sandheden.

Hvordan de to familiers historier hænger sammen, løftes der langsomt sløret for, men den udvikling karaktererne gennemgår er ret interessant og med til at løfte bogen til mere end bare en spændingshistorie. Igen arbejder forfatteren med hævn, som forblænder og ødelægger. Og da sandheden endelig kommer for dagens lys, står tingene i et klart lys, men nu måske mere end klart, hvilket giver tilløb til nye forandringer.  

Jeg er glad for at jeg fik læst denne bog, for den fangede mig noget mere end forfatterens anden bog Sekretæren. Som nævnt er de relationelle forhold i denne psykologiske krimi i fokus, og forfatteren får skabt karakterer, som du får ind under huden for man mærker, hvad der er på spil for den enkelte.

Renée Knight er britisk dokumentarist og forfatter. Hun debuterede i 2015 med Enhver Lighed, og Sekretæren, som er hendes anden roman, udkom i 2019. Anmeldelse af denne kan du læse her. Jeg er gået hen og blevet fan af Knight, som med disse to bøger har vist, at hun mestrer den psykologiske spændingsgenre. Filmrettighederne til Enhver Lighed er allerede opkøbt, så det bliver spændende at se filmen, når den engang er færdig, selvom man jo ofte holder mest af bøgernes udgave. Forfatteren bor i London med mand og 2 børn.

Jeg var virkelig underholdt, nød spændingen og fandt især bogens tematikker interessante, så jeg sender en varm og stor anbefaling herfra med 5 skæbnesvangre ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Anette