Et løfte om tavshed – en roman om en forbrydelse, af Mattias Edvardsson.

Forlaget People’s, udkom i oktober 2023, 374 sider.

Original titel: Lova mig tystnad. Oversat af Henrik Andersen.

Omtale/

Svenske Mattias Edvardsson, der fik sit gennembrud med debutromanen En helt normal familie i 2019 er nu aktuel med 4. udgivelse i serien Lundasviten, som er en række selvstændige psykologiske spændingsromaner, der alle foregår i Skåne omhandlende tilsyneladende almindelige mennesker, der bliver ramt af katastrofer på forskellig vis.

Denne gang omhandlende en forbrydelse, der involverer 2 familieliv i havnebyen Trelleborg.

Jari og Maria lever et privilegeret liv med gode karrierer og de to teenagedøtre Isabella og Amanda. Isabella er dygtig til fodbold og Amanda er smuk og populær.

I byens skyggeside lever Sasho og Linda med deres søn Niko, der er deres store stolthed. Han er dygtig i skolen, spiller klaver og træder ikke ved siden af.

Amanda og Niko bliver kærester, men da deres fædre har en fælles fortid er de ikke helt så vilde med dette forhold, men accepterer det dog.

En aften bliver Amanda skudt ved molen, og Niko anholdes, men er tavs omkring, hvad der er sket. Hvorfor vil han ikke sige noget? Hvad ved han og hvem er det, han beskytter?

Historiens opbygning springer i tid, så læseren langsomt får stykket fortid og nutid sammen og dermed får sammenhæng mellem hændelserne op mordet.

Forfatteren er eminent god til at skildre familie-dynamikker og kan dissekere de relationelle og følelsesmæssige problematikker, så man kommer helt tæt på de personer, man møder. Det gjorde han også med En helt normal familie, og det må siges at være hans helt store force. Plotmæssigt handler bøgerne om familietragedier, der udspiller sig i helt almindelige familier.

Jeg har dog til gode at læse de to øvrige titler i serien Gode naboer (2020) og En familietragedie (2021), som også har ligget på de svenske bestsellerlister.

Et løfte om tavshed er en letlæst, men indfangende familie-suspense roman, hvor det igen er det psykologiske spil, der finder sted indenfor familiens rammer, der er bogens omdrejningspunkt. Mennesker indeholder altid mere end, hvad vi umiddelbart ser og tror, og det er et fascinerende greb at bruge netop menneskets inderste styrke eller svaghed som drivkraft i disse familie-(u)hygge-historier.

Du kan læse mere om forfatteren her

Reklame / Tak til Forlaget People’s for anmeldereksemplar 🙏

Anette