Før du sover, af Linn Ullmann

Lindhardt & Ringhof, udkom i 2002, oprindeligt fra 1998, 272 sider

Original titel: Før du sovner. Oversat af Annelise Ebbe.

Omtale / Jeg er gået i gang med Linn Ullmanns forfatterskab og er startet med hendes debutroman ‘Før du sover’ fra 1998.

Den handler om den norske Blom familie, set fra den unge Karins vinkel i 90’ernes Oslo og vi begynder med søsteren Julies bryllup, hvor vi præsenteres for de meget forskellige og brogede familiemedlemmer. Julie kæmper med depression, og ægteskabet med Aleksander kører hurtigt i hårdknude.

Det er en art familie krønike, springende i tid og generationer, da vi også runder bedstefaren Rikard Bloms storhedstid i New York i 1930’erne. Han driver en kostumeforretning men ægteskabet til June er ulykkeligt, både fordi hun savner sit hjemland Norge og fordi Rikard er hende utro med hendes søster Selma. Midt i mellem er der Anni, Karin og Julies mor, der ofte er følelsesmæssigt ustabil og ifølge Karin er hun “ikke vel forvaret”. Scenerne, hvor Anni er kommet hjem fra New York med en ansigtsløftning, er ret morsomme, da Karin slet ikke kan holde ud at kigge på morens ansigt. Moren er på en måde forsvundet og Karin er nærmest i sorg.

Karin er, som resten af familien, en excentrisk type, der ikke altid kan skelne mellem virkelighed og fantasi, hvilket der kommer nogle syrede og sjove fortællinger ud af. Romanen er således lige dele humoristisk og tragisk, for i sidste ende kæmper alle i familien med ensomhed og sammenbrud.

Det er en fantastisk velskrevet roman, der indeholder et særligt sprogligt overskud med skarpe replikker, som man hurtigt forelsker sig i. Før du sover berører emner som familie, ægteskab, kærlighed og ensomhed.

Jeg har heldigvis to bøger mere liggende, som jeg nu glæder mig endnu mere til at læse.

Jeg vil anbefale dig at læse mere om forfatteren med de berømte forældre her, hvor du også kan finde gode beskrivelser af bøgerne i Ullmanns forfatterskab.

Anette