Foster, af Claire Keegan

Faber & Faber (UK), udkom oprindeligt i 2010, 90 sider

Her kommer en lille omtale af en skøn roman, som jeg netop har købt og læst, mens jeg var i Irland for nyligt. Da skrev jeg nedenstående:

Nyindkøbte Foster af irske Claire Keegan har jeg netop læst, hvilket jeg er ret stolt over, da det er min første engelske bog, jeg har færdiglæst i mange år, og sikke en fin historie. 

“You don’t ever have to say anything,’ he says. ‘Always remember that as a thing you need never do. Many’s the man lost much just because he missed a perfect opportunity to say nothing.”

For parret Kinsella er tavshed en dyd, hvilket hovedpersonen, den 9-årige pige, lærer, da hun på ubestemt tid afleveres i pleje på landet i Irland hos denne fjerne familie. 

Hun er vokset op i en dysfunktionel familie, så modsat de små glimt, vi får fra hendes egen opvækst, oplever hun hos Kinsellas at blive set, hørt og draget omsorg for. Parret gemmer dog på en ikke ubetydelig hemmelighed, som de undlader at sætte ord på… 🙊 selvom de bedyrer, at der ikke er hemmeligheder i deres hus… 

Som du kan se på forsiden af bogen er den blevet filmatiseret og hedder ‘The Quiet Girl’ og den vil jeg da forsøge at få set. 

Og så er det lidt sjovt at læse, at forfatteren er opvokset i landområdet Wicklow, hvor jeg netop har befundet mig i dag, da jeg har været på udflugt.. og undervejs læste bogen færdig i bussen. 
Mange af jer har måske læst udgivelsen på dansk Omsorg som Gutkind Forlag udgav i marts 2022 og jeg må da også indrømme at det nu rykker i mig for at få fat i både denne danske udgave men også hendes anden bog Den slags små ting; begge utrolig smukke danske udgivelser, der ligesom klæ’r hinanden, hvis du spørger mig.

Foster/Omsorg er en utrolig smuk, lille fin historie om skam, svigt, sorg og forskellige livsvilkår og sidst men ikke mindst vigtigheden af omsorg 🙏

Romanen vandt the Davy Byrnes Award. Du kan evt. læse mere om forfatteren her.

Bogen er eget køb.

Anette