Hafni fortæller, af Helle Helle

Gutkind Forlag, udkom i september 2023, 170 sider

Månedens Boganmeldelse – September 🐶🐟👡

I 2021 læste jeg for første gang Helle Helle, og det var bogen BOB, og jeg var ganske begejstret for det enkle sprog og forfatterens blik for alle de små skæve detaljer.

BOB var en selvstændig fortsættelse af bogen de fra 2018, som jeg nu først læste fornyligt som en slags opvarmning til Helles nye roman Hafni fortæller, som igen er en selvstændig fortsættelse af de to forrige bøger de og BOB. Er de forvirret? Fortvivl ikke. Bare læs. Enten i rækkefølge eller ej.

Hafni, der er biperson i romanen de, er nu blevet 48 år og skal skilles. Ægteskabet var aldrig helhjertet:

“Et langt nej burde være undsluppet hende, også under frieriet. Det fandt sted på fortovet uden for Imperial. De så Alien 3 ved en fejl, al den slim. Filmen igennem sad hun med sit ja, som mere var et jo.”

Vi befinder os tidsmæssigt i starten af 2010’erne. Hafni sidder på en rasteplads udenfor Ringe og ringer til en veninde, der så bliver fortælleren i romanen; hvem det er finder man måske ud af til sidst, hvis man har læst de forrige bøger. Hafni fortæller, at hun vil lave om på sig selv, men ved ikke helt hvordan…

Derfor har hun besluttet sig for at tage på en smørrebrødsrejse fra Frederikssund på Sjælland over Fyn til Sønderjylland, hvor hun vil slutte sin rejse i Gråsten med det store sønderjyske kaffebord. Hun har planlagt turen med overnatninger og seværdigheder undervejs, men intet går helt som planlagt og turen trækker ud og forlænges med adskillige uger. Det er plottet kort og godt.

Hafni er en småneurotisk kvinde, der ofte og ufrivilligt befinder sig i situationer med mennesker, hun egentlig ikke kender, ønsker at kende eller kan sige nej til. Det udvikler sig til gentagne absurde og humoristiske situationer, som da hun giver en fremmed mand Tage et lift ud til et hospice, hvor hans kone er, da hun ikke har langt igen, og Hafni kommer til at sige ja til at hun er handelsrejsende og lover at medtage og overbringe en glemt mobil til en slægtning på Als… og sådan fortsætter det med spøjse omstændigheder, der virker helt absurde for andre, men underligt naturlige for Hafni. Sjældent læser man også så mange intense mad- og tøjbeskrivelser; eksempelvis hører vi en del om sildesymfoni, hundedragt og pumps.

I glimtvise billeder får vi også brudstykker af det liv, Hafni nu har lagt bag sig. Det nævnes som små regler, hun har skullet overholde. Hafni kæmper med evig flovhed og en skam over alt det forkerte, hun har sagt gennem livet, og hendes midtvejskrise formørker fortællingen, der dog ikke virker tung at læse. Tværtimod.

Helle Helle skriver vidunderligt, igen stilistisk stramt, så skarpt, iagttagende og detaljeret, at man næsten kan se hele rejsen for sit indre. Det er forbilledligt godt håndværk.

Om Hafni når sit mål skal ikke afsløres her, men slutscenen binder en tråd til fortiden og universet i de to forrige bøger, så mon ikke der er lagt op til endnu en Helle Helle fortælling om ungdomsvennerne fra Lolland…

Hvis du aldrig har læst Helle Helle, og alligevel er lidt nysgerrig, så er Hafni fortæller en god bog at begynde med, for det er en ganske underholdende rejse Hafni tager os danskere med på, og sprogligt er den et lille mesterværk med sin egen underspillede Helle Helle tone.

Du kan læse mere om forfatteren og bogen her.

Stort tillykke, og fuld stjernevrimmel herfra – ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar 🙏

Anette