Hvis dette er en lakridspibe, af Mads Damsø

Forlaget Forår, udkom i december 2019, 239 sider

Sommerferielæsning – 😎

Jeg har tidligere læst forfatterens bidrag i form af novellen ‘Det uhjemlige’ i antologien ‘Vindblæst’ fra 2022 og jeg var vild med hans skæve, humoristiske og spooky skrivestil.

Hvis dette er en lakridspibe er forfatterens debutroman fra 2019.

Den unge lakridspibeafhængige Mads lever af at ghostwrite andres biografier, men har det svært med afslutninger. Det får en helt særlig betydning, da hans næste job fører ham til et hospice i Hvide Sande, hvor han skal møde den alvorligt syge Kuno. Kuno er dog ikke særlig samarbejdsvillig, da opgaven er bestilt af Kunos datter, der har fravalgt kontakten til sin far, men Mads får uventet hjælp af den unge pige Ditte, Kunos barnebarn. Ditte går i gymnasiet i Ringkøbing, er anderledes og ensom og så går hun klædt som geisha, og har en tvangsagtig mani med at slå sin tamagotchi ihjel.

Mads indlogerer sig først på campingpladsen, men må senere flygte derfra, da han bestjæles og i forbindelse hermed bliver han lettere paranoid. Han har ingen penge så han ‘bosætter’ sig i en bunker på stranden, indtil det bliver for koldt. Han fremtræder rådvild og virker indimellem lidt virkelighedsfjern, og man forstår undervejs, at Mads også ‘gemmer’ sig for sine forældre, da især moren sender hjerteskærende voicemails, som Mads ignorerer. Mads dukkede åbenbart heller ikke op til farmorens begravelse, og langsomt løfter bogen sløret for, hvad der er sket tidligere i hans liv.

Bogens temaer er bl.a døden og tanker herom, aktiv dødshjælp og det svære liv, og historien er næsten utilregnelig for den fører dig hele tiden nye steder hen, men den er ikke tung at læse for den skiftende skrivestil, mystikken og den sorte jyske humor løfter den.

Alle flygter på en måde fra noget. Én flygter fra sin familie, én forsøger at flygte fra en depression, én må se døden i øjnene – alle har de således hver deres problemer og måder at tackle dem på, men mødet imellem de tre bliver både forløsende og fatalt, for hvem er egentlig mest syg… og hvem hjælper hvem?

Jeg nød at læse en bog, der foregår i Vestjylland, er vild med den jyske humor og det langsomme tempo, hvor man hele tiden får tid til at tænke: Hvor fører den her historie mig hen og hvem af hovedpersonerne falder først fra?

Og så er jeg vild med det ligeså anderledes cover – kulsort, pyntet med spræl og farver, og allerede her tænker man: Hvad i alverden er det her for en bog, og det finder man kun ud af ved at læse den…

Hvis dette er en lakridspibe er en atypisk, dog alvorlig roman om døden, svøbt i jysk humor, galskab og lune.

Bogen er eget køb 💸 På Bogforum i 2021 købte jeg nemlig både denne bog, men også den seneste bog ‘Solitaire’ fra 2021, da jeg hørte et interview med forfatteren. Begge bøger har således længe været på min læseliste, og derfor kom denne bog med i sommerferiestakken i år. Mon ikke ’Solitaire’ også rykker lidt længere frem nu…

Du kan læse mere om forfatteren her.

Anette