Jeg forsvinder i mørket, af Michelle McNamara

  • Én kvindes utrættelige jagt på Golden State Killer

Politikens Forlag/Hr. Ferdinand, udkom 21. november 2019, 300 sider

☠ GOLDEN STATE KILLER 🌎

Denne aktuelle True Crime bog lever om nogen op til klichéen Når virkeligheden overgår fantasien, og det er med risiko for høj puls, ødelagt nattesøvn og angst, at man, som læser, går i gang.

Fra 1974 til 1986 hærgede en serieforbryder indbyggerne i store dele af Californien. De uopklarede forbrydelser, der tæller over 50 voldtægter, 13 mord og over 100-vis af indbrud blev med tiden viklet sammen til at pege på én person, der havde mange tilnavne “Visalia Ransacker”, “East Area Rapist”, ”the Original Night Stalker”. Forfatteren døber denne person “Golden State Killer”. Ikke et kært barn med mange navne, men et monster af dimensioner, som over 30-40 år senere til sidst blev fældet af DNA’ens udvikling.

Baggrunden for bogen er forfatterens interesse for uopklarede forbrydelser. Michelle McNamara fortæller, at hun som 14-årig blev optaget af et drab i lokalområdet, som forblev uopklaret. Denne hændelse såede frøet til en ægte True Crime entusiast. Michelle arbejder som journalist, men hun er mere optaget af at efterforske og hun er især kendt for sin blog TrueCrimeDiary.com. Her skriver hun om uopklarede sager og søger på egen hånd efter fældende beviser. Senere kobler hun sig på et online netværk, hvor alle har fokus på sagerne relateret til the Golden State Killer. McNamara bruger stort set al sin vågne tid på sagerne, og datterens værelse omorganiseres til en efterforskningscentral.

Denne bog er altså for hardcore True Crime læsere. Man skal virkelig ikke være sart, og for mig blev det næsten en tand for voldsomt med gennemgang på gennemgang af de brutale overfald samt mord. Det er i hvert fald ikke så smart at læse den lige inden sengetid, og jeg har vitterligt haft svært ved at sove og måtte lukke mit vindue. Det er sjældent, at jeg når dertil, men den her bog får éns alarmberedskab aktiveret.

Bogen er velskrevet og forfatteren formår at beskrive sagerne med respekt for ofrene og deres familier, og samtidig besidder hun en dyb grundighed og en uendelig higen efter svar. Jeg finder det virkelig beundringsværdigt, som fanget af en altfortærende ild, at forfatteren kommer så langt med sine anstrengelser. Hun er gift med en kendt komiker, men vil hellere sidde og søge bag computeren end danse på de bonede gulve til filmpremierer med de kendte.

Jeg fandt desværre samtidig bogen noget rodet, da den springer i tid, årstal og frem og tilbage imellem de forskellige områder i Californien og man skal forholde sig til rigtig mange datoer, navne, steder, gadenavne og efterforskere. Jeg manglede en form for tidslinje og et oversigtskort.

Udover alle fakta om selve forbrydelserne, gerningsmandens profil og metode, stjålne effekter, og spor, så beskriver bogen faktisk også udviklingen af teknologien, især omkring DNA og hvordan forbrydelserne faktisk er med til at nye tiltag iværksættes, at paragraffer og regler indføres og det er historisk spændende at læse om denne fremgang indenfor den retsteknologiske udvikling.

Bogen er en posthum udgivelse:

I april 2016, undervejs i bogens tilblivelse, dør forfatteren uventet som følge af en kombination af en udiagnosticeret hjertesygdom og en utilsigtet overdosis af sovemedicin, inden hun nåede at gøre bogen færdig. Hendes mand, skuespiller og komiker Patton Oswalt, hyrede journalist Billy Jensen og researcher Paul Haynes, der arbejdede sammen med McNamara på sagen, til at færdiggøre bogen posthumt. Bogen indeholder et rørende efterord af Patton Oswalt.

Bogen udkom i USA i februar 2018, knap 2 år efter McNamaras død. Bogen røg straks på bestsellerlisterne og HBO købte rettighederne til en dokumentarserie. Den 24. april 2018, to måneder efter bogens udgivelse, blev the Golden State Killer arresteret, fældet af DNA beviser. Det er næsten hjerteskærende, at McNamara ikke nåede at opleve forløsningen ved denne arrestation, for man er ikke i tvivl om, at hun har været en del af opklaringen, og at hendes utrættelige arbejde har bistået politiets efterforskning. Man trøstes så i stedet over at overlevende ofre og pårørende fik set retfærdigheden ske fyldest og at han ikke fik held af at forsvinde i mørket.

Jeg sidder, som så mange andre tilbage med især et spørgsmål. Hvad fik ham til at stoppe i 1986? Mon det var udviklingen af DNA, der alligevel skræmte ham, var han i fængsel for anden forbrydelse, var han udrejst eller var det fordi han stiftede familie? Eller skiftede han blot metode, og fortsatte under radaren og blev mere forsigtig?

Det får vi måske svar på hen ad vejen, når retssagen går i gang, men det kan desværre tage flere år, og da han er en ældre herre, har retssystemet tiden imod sig, og måske han bare tier.

Bonusinfo:

På DR TV kan man allerede nu se dokumentarserien i 7 afsnit. Den hedder Jagten på the Golden State Killer, og den måtte jeg selvfølgelig se efter at have læst bogen. Serien er, som bogen, sindsoprivende, men den klarlægger mere visuelt og tydeligt sagernes rækkefølge, så stor anbefaling herfra. Især får man i de sidste afsnit forløsningen omkring opklaringen og info omkring den ucharmerende hovedperson.

Hvis sagen har vakt din interesse og du har lyst til at følge retssagen med de seneste opdateringer, se tidslinjer og læse om anholdelsen, kan du læse mere via dette link http://goldenstatekillertrial.com/

Bogen kan, trods mine forbehold, varmt anbefales, for sagen er uden fortilfælde og fuldstændig spektakulær, men vær forberedt på en stor grad af uhyrligheder og jeg kvitterer med 4 uhyggelige ⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette