Knus din vinterdepression – Glæden ved at have det nogenlunde, af Christina Bølling.

Forlaget Grønningen 1, udkom i december 2023, 190 sider.

Månedens Boganmeldelse – marts 2024

Se din Vinterkammerat i øjnene – Vinternedtrykt, Winter blues, Vintertrist eller en reel Vinterdepression, som sjovt nok kaldes SAD på engelsk (Seasonal Affektive Disorder).

‘Kært’ barn har mange navne – der er selvfølgelig ikke noget kært over at have en vinterdepression, men da jeg første gang så denne bog, blev jeg alligevel varm om hjertet, for det er et emne, der står mig nær og sælens stjerneklare øjne har et virkeligt fint blikfang og da jeg netop underviser i dette emne hver vinter, så måtte jeg selvfølgelig kigge nærmere på denne bog, der udfolder vinterdepressionens symptomer, årsager, sammenhænge og behandlingsmuligheder.

At bo i vore nordlige breddegrader medfører et betydeligt mørke gennem vinteren, hvilket for mange er ensbetydende med en periode med winter blues, vinternedtrykthed, vintertristhed eller sågar vinterdepression, som første gang blev beskrevet i 1984 af den amerikanske psykiater Norman Rosenthal, der også opdagede effekten af lysterapi som behandling.

Denne bog forklarer på fineste vis, hvorfor nogle af os bliver ramt af denne nedtrykthed i vinterhalvåret samtidig med at den har gode bud på og tips til at komme tåleligt igennem vinteren.

Nogle mennesker er bare mere lysfølsomme, og det er netop den nedsatte mængde dagslys om vinteren, der påvirker vores døgnrytme og vågenhed i negativ retning. Nogle pattedyr går jo eksempelvis i vinterhi, hvilket nogle mennesker også kan få trang til om vinteren. Lysforstyrrelsen medfører nogle kemiske ændringer i hjernen, både i forhold til søvnhormonet Melatonin men også i forhold til de tre vigtige signalstoffer, og vores indre ur går på en måde i koks.

Derudover viser det sig, at der nok også er en genetisk faktor på spil, da islændinge, der ellers lever ret mørkt, har et påfaldende lavt antal af vinterdeprimerede. Og det kan måske forklare, hvorfor finnerne for 6. år i træk er blevet kåret som verdens lykkeligste land, på trods af at de også lever i mørke en stor del af tiden.

Nogle bliver ramt i en grad, der kræver behandling i form af lysterapi, medicin og/eller samtaleterapi, mens andre kan klare sig igennem vinterperioden ved at efterleve nogle af de gængse strategier.

Rådene er måske velkendte, hvis man kender bare lidt til depression, men ikke desto mindre tilgængelige for de fleste. Jeg er især optaget af tanken om at ‘forberede’ sig på vinteren og det at vi skal lære at omslutte mørket som en del af os og livet, uden at vi nødvendigvis skal gå helt i stå eller i stykker. Det handler om at minimere ‘ulykken’ og bygge sin reservekapacitet op i tide, hvis man kan. Så hvis man før har haft en vinterdepression, er det nødvendigt at tage sine forholdsregler…

Ét af rådene er fempunktsmodellen, der går ud på at finde ‘den gyldne middelvej’. Det gælder nemlig ikke om at være enten overlykkelig eller bundulykkelig. “En buddhist vil sige, at midten er hele meningen med livet. At have nok og at have det godt nok er nøglen.” Det gælder altså om at sætte pris på at have det nogenlunde, og det kan de fleste bedre forholde sig til end at skulle stræbe efter at være super glad og lykkelig. For at lære at bruge modellen kan man føre dagbog og monitorere, hvor du ligger på den daglige skala mellem 0 og 10 og måske endnu mere vigtig, at registrere, hvad der kan få skalaen til at flytte sig bare et par decimaler opad.

Knus din Vinterdepression er en super god og dobbelttydig titel, idet bogens strategier både handler om at knuse (ødelægge) vinterdepressionen, men også at kunne knuse (omfavne) vintertiden og måske blive bedre til at acceptere at man i en periode kører i et lidt lavere gear og at vinterdage kan være gode, hvis de bare føles okay.

Bogen indeholder også flere personlige beretninger om at have og kæmpe med tilbagevendende vinterdepressioner og det giver et godt indblik i, hvor forskelligt en vinterdepression kommer til udtryk og hvordan det også kan tackles forskelligt.

Det nye, jeg især tager med videre til min kommende undervisning, er fempunktsmodellen og det med at forberede sig på vintertiden.

Bogen er letforståelig, grundig og fuld af gode og lavpraktiske råd og den får 5 brugbare ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Du kan læse lidt mere om bog og forfatter her

Tak til forlaget Grønningen 1 for anmeldereksemplar 🙏

Anette