Kvinde set fra ryggen, af Jesper Wung-Sung

Politikens Forlag, udkom 10. marts 2021, 464 sider

Kærlighedens kunst 🎨🖌❤

På de fleste af Vilhelms Hammershøi’s malerier ser vi en kvinde, ofte malet bagfra. Dette er Ida. Hammerhøi’s hustru. Men hvem var kvinden, der i årevis stod model til disse malerier? Kvinde set fra ryggen er Idas historie. Og den er mere end fin.

Forfatter Jesper Wung-Sung har nemlig vendt maleriet fra 1904 180 grader og i bogen ser læseren direkte ind i den unge og usikre Ida, der forlader hjemmet i Stubbekøbing, da hun forloves med Vilhelm.

Ida vokser op i en købmandsforretning i Stubbekøbing. Faren er optaget af regnskaberne i forretningen og moren er psykisk ustabil og syg af sorg efter broren Hans Christians alt for tidlige død. Moren indlægges på sindssygeanstalten Oringe og tillader heller ikke Ida at være i godt humør. Idas anden bror Peter rejser rundt i verden og maler og Ida venter med længsel efter at høre nyt fra hans eventyr fra de eksotiske lande. I 1890 vender han hjem, og ikke uden bagtanke præsenterer han den 17-årige Ida for kammeraten Vilhelm…

Uden overhovedet at være særlig kunstinteresseret blev jeg straks grebet af denne fine kærlighedshistorie, hvor man på stille, men alligevel dramatisk vis bliver vidne til, hvordan Ida kæmper med at finde sig til rette. I ægteskabet med Vilhelm, der er en mand af få ord. I svigerfamilien, hvor svigermoren ikke anser Ida for det rette parti for Vilhelm, da hun har store ambitioner for ham. Og i en kunstverden så fjern fra den verden, hun kommer fra.

Ida læser teorier om malerkunst og memorerer omgivelserne for at øve sig i at beskrive, hvad hun ser. Hendes tanker kredser kun om at hjælpe Vilhelm, og hun har livlige og voldsomme fantasier om dem, der skriver ondt om Vilhelm. Hun følger med Vilhelm rundt på rejser i Europa efter det evige motiv:

”Det er også dette med at forholde sig til alt som motiver. Som om omgivelserne er til eksamination. Den tigger, de passerede på broen med bare, beskidte tæer, der stak op, hvor andre stadig har lår – han kan ikke tænke på den måde. Hvor mange kvinder kan tillade sig selv at gøre tingene op på den måde? Se sådan på deres køkken eller vaskerum. Dur, dur ikke. Kan man ikke mene, at det er forkælet at gå rundt med det blik på verden? Dur ikke. Dur ikke. Dur ikke.”

Og Ida føler sig selv så uduelig, men en enkelt berøring fra Vilhelms hånd får igen varmen til at eksplodere i kroppen. For det dramatiske er det, der foregår inde i Ida, der for det meste står som en saltstøtte på nippet til at føle, at hun er ved at blive sindssyg, ligesom moren, for dernæst at eksplodere af raseri, men kun for en stund, hvorefter hun igen stiller sig på sin plads – indenfor kridtstregerne på gulvet. Hun har kun ét for øje, og det er at stå model og give ham ro, selvom hun indimellem er ved at blive vanvittig af de ‘sorte tudsers kvækken’ og endda også har store smerter af at stå i samme stilling.

”Hun bliver øm i kroppen, og skuldrene gør ondt. Hun bladrer på må og få i bogen bare for at få lidt blod til at cirkulere i kroppen. Hun anstrenger sig for at forhindre sine fødder i at begynde at trippe. Hun frygter lige pludselig at høre et kvæk.”

Forfatteren formår at male liv i den ellers lidt kedelige hverdag hos parret Hammershøi, hvor de grålige nuancer og toner fra malerierne på en måde breder sig ud i lejlighedens atmosfære. Og al den tid, der går med jagten på lyset i de rette vinkler. Og den minimalistiske indretningsstil fordi Vilhelm ikke kan lade sig forstyrre af farver. Det er simpel living, udvendigt enkelt men måske indvendigt rigt, for historien er en bevægende fortælling om deres indbyrdes afhængighed, som på en altopofrende måde overlever i kærlighedens navn. For hvem redder hvem?

Kvinde set fra ryggen er yderst velskrevet og et glimrende eksempel på, hvad det er, litteraturen kan. Den kan drage og berige os læsere og skabe en ramme, hvor man sluges ind i et andet univers, som man næsten ikke kan slippe igen. At man samtidig lærer nyt undervejs og at ens nysgerrighed vækkes, er jo bare en sidegevinst. Jeg er ganske begejstret, og overvandt selv de mere stille passager fordi jeg følte denne ægthed mod historien. At det ikke altid handler om de store penselstrøg, men de små detaljer indenfor rammerne.

Om forfatteren: Jesper Wung-Sung (f. 1971) debuterede i 1998 med novellesamlingen ”To ryk og en aflevering” – som blev tildelt Bogforums Debutantpris – og har siden skrevet en lang række bøger for børn, unge og voksne, der er oversat til adskillige sprog, filmatiseret og dramatiseret. Wung-Sung har for sine værker blandt andet modtaget Det Danske Akademis Silas-prisen, Kulturministeriets forfatterpris for børne- og ungdomsbøger og Danmarks Skolebibliotekarers børnebogpris. Romanen ”En anden gren” indbragte ham De Gyldne Laurbær i 2017. 

Jesper Wung-Sung har med Kvinde set fra ryggen begået et lille kunstværk; en fantastisk berigende historie, som fortjener 5 malende ⭐⭐⭐⭐⭐/6.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar / gave af Politikens Forlag.

Anette