MORD FOR LANDS LOV OG RET af Preben Tamborg Pedersen

Højers Forlag, udkom 25.2 2019, 156 sider

Reklame / En velkomponeret historisk krimi, hvor symbolikken spiller sin tydelige melodi.

Hvem er helt? Og hvem er skurk? Dette moralske dilemma er omdrejningspunktet i denne krimi, der er baseret på den skæbne, der overgik forfatterens tipoldefar.

Selve titlen er fængende, for udtrykket kender især vi nordjyder, men hvor stammer det fra?

Historien er faktisk yderst interessant og opstår i kølvandet af drabet på den såkaldte Skæve-bande i 1841, der rystede Vendsyssel. Sagen handler om lovløshed, selvtægt og retfærdighed. Emner, som er en krimi værdig. En lovløshed i Dronninglund Herred, Norden for lands lov og ret, hvor tyve og fattiglemmer huserer indtil en dag, hvor en gruppe mennesker samlet tager kampen op mod ”Pakket”.

Dette ender i et blodbad, og det er baggrunden for denne nutidige krimi.

Fra bogens bagside:

Karla Lilli Pedersen er journalist ved dagbladet Nordposten i Frederikshavn. For ca. 180 år siden blev Karlas tipoldefar dømt til døden for overfald og drab i forbindelse med det kendte drama i Stagsted.

Da Karla begynder at skrive om disse historiske begivenheder i Nordposten, sker der pludselig en række mord og mystiske hændelser, som kunne ligne de gamle drab. Men kan det virkelig passe, at der er en sammenhæng?

Vi møder journalisten Karla, der netop er vendt hjem til Nordjylland og får genansættelse på lokalbladet Nordposten i et forsøg på at drosle ned rent arbejdsmæssigt, inden hun kan gå på pension. Her får hun færten af nogle mistænkelige og sammenfaldende detaljer mellem den historiske begivenhed og nogle yderst mystiske drab i lokalområdet.

Totalt undertippet dykker hun sammen med kriminalkommissæren Lars Knivholdt, et i øvrigt velvalgt navn som falder i god tråd med jobbet, ned i disse mærkværdige begivenheder og begynder langsomt at samle trådene til noget, der tyder på en symbolsk hævn.

Krimiens plot er velovervejet, gennemtænkt og gennemført og selv mordvåbnene har en særlig historie og alle trådene samles i en overraskende slutning, hvor jeg fik små spirende tanker og næsten var hensat til billeder i stil med symbolikken i Dan Browns populære bøger/film.

Forfatteren har tydeligt egnskendskab og med sine nordjyske rødder har han sans for sproglige detaljer og finesser og er tro mod begreber, ord og udtryk fra den tid.

Preben Tamborg Pedersen debuterer som krimiforfatter og det gør han troværdigt med en anderledes og vaskeægte form for krimi med mange sjove og moderne refleksioner over datidens drama. Jeg finder det underholdende at bogen bygger på fakta og de historiske data, hvilket litteraturlisten bevidner.

Jeg er vild med forsiden, der vidner om en blodig affære nordenfjords og især titlen må jeg bare fremhæve igen, for den er altså genial og den fangede min nysgerrighed fra start; dette finurlige ordspil, der passer som fod i en hose til handlingen.

Jeg vidste ikke, at jeg havde en forfatter i min vennekreds, men det har jeg altså, og jeg håber, at han har fået sin tipoldefars blod på tanden… so to speak 😊

Jeg giver fem ud af seks stjerner for en meget fin, lille debutkrimi, som man hurtigt sluger. Forfatteren skal også have kredit for, på fineste vis at formidle en stor, men måske næsten glemt historisk begivenhed.

Tak til forfatteren for anmeldereksemplar ✅

5 morderiske ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6

Anette