Mord for lands lov og ret, af Preben Tamborg Pedersen

Højers forlag, udkom i februar 2019, 156 sider.

Forfatteren skriver følgende på hans facebook side:

Jeg har skrevet en bog. Den hedder “Mord for lands lov og ret”

Er det en krimi? ja
Er det lokalhistorie? ja faktisk, også det.
Er det en historie som virkelig er sket? Jo på en måde
Er den god? Det må I så selv vurdere

Men den korte udgave. Jeg har i mange år leget med tanken om at skrive en bog om min fantastiske familiehistorie. Min tip-oldefar, mølle-ejer Peder Hansen, blev sammen med en håndfuld andre mænd, dømt til døden for drab de begik i 1841.
De blev ganske vist benådet og løsladt efter nogle år, men først efter en kronprins og en konge og en sindsyg politibetjent og en masse fattiglemmer havde spillet en rolle i alt det her. Og i øvrigt blev 180 vendelboere dømt ved en gigantisk kommissionsdomstol som en udløber af dette. Denne historie gjorde at egnen blev omtalt “Nord(en) for lands lov og ret”. Et udtryk som den dag i dag hænger ved Vendsyssel. 
I min bog er det journalisten Karla Lilli Pedersen som i 2018 skriver om denne historiske begivenhed, og mens hun gør det, udspiller der sig pludselig et nutidigt drama.

Der er en lille reception lørdag den 23. Februar på Tinghuset på Voergaard Slot. Stedet er ikke helt tilfældigt valgt. Første og næstsidste kapitel i bogen foregår nemlig der, og kommissionsdomstolen i 1841/42 ligeså.

God læselyst – Anette