Når børn og unge får angst, af Peter Lund Madsen

Lindhardt og Ringhof, udkom i april 2021, 224 sider

Når angsten er din følgesvend.

Hvem kender ikke til angst i en eller anden grad? Angst er en vigtig urkraft, der sørger for at vi er opmærksomme, at vi passer på os selv eks. i trafikken, at vi simpelthen overlever. Angsten er derfor et beskyttende livselement, vi ikke kan eller skal undvære, men den kan desværre nogle gange blive for voldsom og indskrænke eller hæmme vores livsudfoldelse. 

Forfatteren Peter Lund Madsen er psykiater og hjerneforsker, og med denne bog Når børn og unge får angst får læseren både et historisk og nutidigt billede på, hvorfor vi er styret af angst, som vi er. 

Den svære og uhensigtsmæssige angst kan komme i mange udtryksformer; som generelle bekymringer, som panikangstanfald, som tvangsmæssig adfærd, som katastrofetanker eller andet, men fælles for dem alle er, at det er vore tanker, der har en overbevisende effekt, hvilket kan føre til undvigeadfærd og isolation.

I dag kæmper børn og unge med angst som aldrig før. Og man kan sagtens forstå at det er angstprovokerende at være ung i dag i denne præstationskultur, som vi alle bør tage et ansvar for og gøre op med. Forfatteren skriver så fint, at vi skal turde vise vores børn, at vi ikke er perfekte og vi vil opdage, at andre ofte er ret tolerante, når vi står ved og indrømmer vores angst. Man vil nok ligefrem opleve, at der er flere, der kan genkende angsten, end man lige havde troet. 

Børn og unges hjerner er ikke færdigudviklede endnu, og deres jeg-bevidsthed og selvopfattelse er ikke ‘faldet på plads’, så derfor har vi voksne en vigtig rolle i at støtte, lytte og anerkende. Her er altså en bog, der er ‘must-read’ for alle, der har med børn og unge at gøre. 

I et letforståeligt sprog får du både eksempler fra forfatterens egen barn- og ungdom med angstfyldte episoder, forståelse for angstens berettigelse, gennemgang af de forskellige angstsygdomme og diagnoser, og endelig gode råd til behandling. Hvis du læser denne bog, er du super godt klædt på til at forstå de generelle mekanismer om angst.

Bagest i bogen er der flere personlige beretninger, og disse ærlige og smertefulde fortællinger gjorde et stort indtryk på mig under læsningen af bogen. At have et barn med angst og skolevægring i årevis må være ret så pinefuldt for en forælder at opleve. 

I disse dage sætter DR nyhederne netop fokus på psykisk sygdom og problematikken ved den manglende hjælp for børn og unge og de mange år, der ofte går uden rette indsats. 

Bogen angiver flere veldokumenterede behandlingsmuligheder og hovedbudskabet er, at der er håb forude…

Du kan læse mere om forfatteren her – https://www.lindhardtogringhof.dk/peter-lund-madsen 

Som psykiatrisk specialsygeplejerske har jeg en forholdsvis stor baggrundsviden om angst, så jeg fik måske ikke så meget nyt med. Men bogen er en fantastisk lære- og samtalebog til at forstå angstens grundelementer og det er en bog, jeg kommer til at anbefale til mange fremadrettet. 

Herfra gives 5 informative og vigtige ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Tak til forlaget Lindhardt og Ringhof for anmeldereksemplar.

Anette