Natrium Chlorid, af Jussi Adler Olsen

Politikens Forlag, udkom i november 2021, 464 sider

Næstsidste bog i afdeling Q serien handler om hævn, moral, afmagt og selvtægt.

Natrium Chlorid er den niende bog siden starten i 2007 og det er som at komme hjem, når man åbner første side. Man glider helt naturligt ind i stemningen især hvis man, som jeg, elsker at være sammen med alle de velkendte karakterer.

Midt under coronakrisen får afdeling Q en usædvanlig opgave, da de i forbindelse med en nuværende sag bliver opmærksom på en hengemt tragedie fra 1988, hvor en lille dreng ulykkeligvis omkom.

Den lille drengs mors hjerteskærende selvmord i 2020 åbner nu på forunderlig vis op for en meget speciel modus operandi, og snart jagter Afdeling Q en ligeså speciel person, faktisk én af Guds udvalgte. Det bliver en omfattende opgave for firkløveret Rose, Assad, Gordon og Carl, der får brug for at samarbejde som aldrig før.

Det viser sig nemlig at adskillige markante personers dødsfald gennem tiderne enten er udlagt som ulykke eller selvmord, men da Afdeling Q dykker ned i disse sager, der for nogens vedkommende går helt tilbage til 1988, peger et ufatteligt mønster på noget langt mere voldsomt, og alt tyder på, at endnu et udvalgt menneske snart skal dø.

I kamp med tiden og på trods af de besværlige corona-restriktioner tager Afdeling Q med sædvanligt sammenhold og godt humør en indædt kamp op for at forsøge at forhindre dette menneskes grusomme død.

Og som vi alle har ventet, så glider en helt anden sag fra fortiden sig også langsomt ind på nutiden, og Carl bliver mistænkeliggjort og efterlyses midt i det afsluttende kaos.

Jeg er stor fan af Jussis Q-univers, men denne bog er ikke min yndlings. Plottet er virkelig gennemtænkt, men samtidig meget fantasifyldt og omfangsrigt, og det kan nemt blive en smule forvirrende med de mange involverede, så der går et rum stykke tid før man helt føler, at man kan se en sammenhæng, hvilket godt kan gå lidt ud over overskueligheden. Jeg kunne også godt have tænkt mig at høre og mærke lidt mere til både Carl i hans nye rolle som familiefar og til Assad, som kæmper en kamp for at få familielivet på fode efter handlingen i forrige bog… begge dele nævnes, men det har forsvindende lidt plads, nok fordi plottet er så omfangsrigt som det er…

Og så sad jeg tilbage med en underlig form for aha-oplevelse, da jeg læste sidste sætning… Andre, der mon har tænkt det samme? Havde jeg mon læst den før? Det viste sig, at det havde jeg….!!

Men der skal ikke herske nogen tvivl om at jeg kommer til at være med hele vejen, og den længe ventede afklaring af sagen om sømpistol-drabene har allerede taget sin begyndelse og efterladt læseren i et limbo…

Jeg har nu læst alle i serien undtagen ‘Selfies’, så det kan være at den skal anskaffes inden den afsluttende bog udkommer.

Du kan læse mere om forfatteren her – https://www.politikensforlag.dk/jussi-adler-olsen/a-0/115

Jussi Adler-Olsen er en eminent plotmester og han kan fange sin læser på få linjer, så denne saltvandsindsprøjtning af en krimithriller udløser herfra 4 hæsblæsende ⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Q8 bogen ‘Offer 2117’ er også anmeldt her på bloggen 😉

Bogen er anmeldereksemplar fra Politikens Forlag ✅

Anette