Passager 23, af Sebastian Fitzek

Gutkind Forlag, udkom i juni 2021, 400 sider

Original titel: Passagier 23. Oversat af Jacob Jonia

Den tyske sværvægter indenfor krimigenren Sebastian Fitzek har igen underholdt mig og med snart 3 udgivelser af Fitzeks bøger på dansk indenfor et år har Gutkind forlag fået en solid krimistart.

Jeg læste Patienten i foråret, hvilket var en yderst foruroligende oplevelse, så jeg var noget spændt på den næste bog Passager 23, som jeg netop har læst. Jeg er stor fan af forsvindingssager, hvilket begge bøger netop omhandler, så udgangspunktet kunne ikke være bedre for mig.

Passager 23 er ikke kun titlen, men et begreb, der dækker over et gennemsnitsantal af selvmord fra krydstogtskibe pr. år. En sandfærdig oplysning, der bruges som grundidé og forbrydelser på et skib, hvor ingen kan slippe væk, udover rælingen selvfølgelig, er da både interessant og uhyggelig.

Undercoverbetjenten Martin Schwartz har ikke meget at miste, efter at han for fem år siden mistede både hustruen Nadja og sønnen Timmy og han påtager sig derfor nu altid de farligste politimissioner. Under en sådan mission får han et telefonopkald fra en ukendt, men ældre dame Gerlinde, der kan fortælle, at hun befinder sig på krydstogtskibet Sultan of the Seas. En mor og hendes 11-årige datter Anouk har været forsvundet, men nu er pigen på mirakuløs vis dukket op efter et stykke tid – med Martins søns bamse i armene…🧸

Martin forlader prompte sin opgave og tjekker nu ind på det skib, hvorfra hans egen familie forsvandt. Her møder vi forskellige karakterer, der hver især gemmer på nogle hemmeligheder, der ikke tåler dagens lys. Det giver flere sidehandlinger; alle med fokus på familiedynamikker. At den kompromisløse hovedperson Martin har nogle personlige aktier i plottet forstærker blot den psykologiske spændingseffekt. I fem år har han levet i uvisheden om, hvad der egentlig skete dengang…

Martin sætter sin egen efterforskning i gang og må forsøge at samarbejde med skibets kaptajn, som han nærer stor mistillid til pga. den manglende opklaring af hans egen families skæbne. Men inden længe bliver selv han involveret i de etiske problematikker, der opstår på et skib, når man både skal sørge for god feriestemning og ikke skabe frygt blandt passagererne. Der opstår flere indfølende dilemmaer, og pludselig bliver det et spørgsmål om tid inden de ankommer til næste havn.

Der er mange gemmesteder på et skib, og det idylliske ved denne ferieform får pludselig et helt andet skær, hvilket virker lidt skræmmende, men det er jo faktisk et godt gerningssted. Sebastian Fitzek formår virkelig at opbygge et troværdigt plot med mange brikker og løse ender. Nogle får man sågar først i epilogen efter efterskriftet, så hold ud… 🧩

De to bøger, som jeg har læst, foregår på specielle lokationer, hvor det er svært at komme væk; den ene på en lukket psykiatrisk afdeling, og nu denne på et krydstogtskib og for at det ikke skal være løgn foregår den næste bog på et fly…🛫

Jeg er mere overbevist denne gang og synes at vi får et genialt set-up med fokusændringer og effektfulde tvists, og for denne læser er det langt mere underholdende end ren vold og action.

Om forfatteren: Sebastian Fitzek (f. 1971) er forfatter og journalist. Siden han debuterede i 2006 med Die Therapie (da. Terapien, 2007) er han landet i toppen af bestsellerlisterne, hver gang han er udkommet med en ny bog. Fitzek har som den første – og eneste – tyske forfatter modtaget The Ripper Award, den store europæiske krimipris, der hidtil primært er gået til nordiske forfattere, blandt andre Jussi Adler-Olsen og Henning Mankell. Fitzek er oprindeligt uddannet jurist med speciale i ophavsret, og har arbejdet som radiojournalist i Berlin, inden han blev fuldtidsforfatter. Han bor i Berlin med sine tre børn, og er engageret i forskellige velgørenhedsprojekter.

Hvis du er klar til flere mysterier, så er næste bog af forfatteren lige om hjørnet, for Plads 7A udkommer på dansk den 3. november. Næste gang kommer din eventuelle flyskræk vist på prøve.

Her kan du læse min anmeldelse af Fitzeks Patienten.

Passager 23 får herfra 5 søstærke ⭐⭐⭐⭐⭐/6 for et indviklet, originalt og gennemført plot.

Tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette