Seks stemmer, af Matt Wesolowski

Forlaget Alhambra, udkom september 2019, 256 sider

Originaltitel: Six stories. Oversat af Marie Kopp

Reklame / Nytænkende, mystisk og overtroisk 📚

På Forlaget Alhambra er der i en ny podcast-serie udkommet 2 krimier, som begge er nytænkende i genreformen, da de overfører det populære “true-crime podcast” til romanuniverset.

Forfatteren er engelske Matt Wesolowski, og den første bog Seks stemmer udkom på dansk i efteråret 2019, og Hydra er en uafhængig efterfølger, som udkom den 28. april 2020.

Set-uppet i begge bøger er at internet-kultfiguren Scott King gennem podcasten interviewer forskellige personer, der har viden om en forbrydelse, der langsomt udfolder sig og nye detaljer opstår.

Fra bagsiden:

England, 1997. Liget af 15-årige Tom Jeffries bliver fundet i marskområdet Scarclaw Fell, hvor han og kammeraterne var på hyttetur. Det ligner en ulykke, men ikke alle er overbeviste om den udlægning.

Tyve år senere åbnes sagen igen. Scott King, internet-kultfigur og vært for en populær podcast om uopklarede mysterier, sætter sig for at undersøge, hvad der virkelig skete med Tom. I sin podcast-serie interviewer han seks forskellige mennesker, der var til stede den skæbnesvangre aften i Scarclaw Fell. I seks episoder kommer seks stemmer til orde, med seks syn på Tom og på dagene op til hans død. De fleste af de talende var teenagere dengang, og deres minder om hændelsen sløres af fortidens intriger, rivalisering og jalousi – men for hvert interview afdækkes nye detaljer, og den uhyggelige sandhed tegner sig skarpere.

Med tilbageblik følger vi de 15-årige teenagere Eva, Charlie, Anyu, og Brian i gruppen Rangers. Gruppen beskrives som et fristed for de unge, men da Tom Jeffries inkluderes i gruppen ændres de indbyrdes forhold i gruppen. Gruppe-dynamik er altid et interessant tema og der er masser af vinkler at dykke ned i. Hvem har og påtager sig hvilken rolle, og hvad er deres indbyrdes relationer og konflikter, og alt dette er netop essensen her og bogens styrke.

Bogen har ret mange karakterer, og det forvirrede mig en del i starten, hvor jeg simpelthen måtte skrive ned, hvem der var hvem, indtil jeg havde nogenlunde styr på dem. Det kan sagtens være en styrke, men jeg fandt det noget mere forstyrrende end relevant, og mindre kunne have gjort det for mig, for man lærer alligevel ikke alle at kende.

Er det en krimi eller er det mere en psykologisk spændingsroman, tænkte jeg et par gange undervejs.. men jo.. der er jo et uopklaret dødsfald, en uhyggelig stemning i en skummel skov i et moseområde med tilstedeværelse af overnaturlige kræfter, hvor man indimellem overmandes af billeder á la skovene i Ringenes Herre. Og så er der mystik omkring de fleste karakterer, selv Scott King er en mystisk karakter, og ham var jeg især optaget af og følte aldrig helt, at han blev gennemskuelig eller synlig, men mon ikke det er helt bevidst. 

Jeg er fuldstændig vild med podcast idéen og til dels fungerer det også godt i bogen, bortset fra, at det kan føles lidt langtrukkent, at læseren skal samme hændelsesforløb gennem flere gange. Men hver gang fremkommer der jo nye detaljer og vinkler og her bliver det psykologisk spændende, for samme historie får vidt forskellig mening, når en ny karakter træder frem.

Tematikken er venskabets svære kunst for hvor godt kender du egentlig dine venner.

Sprogligt er den levende og bogens uhyggelige stemning er virkeligt godt og autentisk oversat, og så indeholder den en fin vekselvirkning imellem interviews og selve handlingen.

Spændingen er ikke selve forbrydelsen, men hele historien omkring det skete, indhyllet i overtro og myter, så hvis man forventer mord, blod og action, så skal man springe denne over.

Slutningen efterlader læseren med nogle åbne spørgsmål, hvilket jeg faktisk både hader og elsker…⁉

Jeg blev hurtigt optaget af historien og kan varmt anbefale bogen med den nye genrestil. Jeg elsker at læse nye forfattere, og jeg vil bestemt følge ham fremadrettet og næste bog Hydra ligger heldigvis klar på min hylde.

Forfatteren Matt Wesolowski bor i Newcastle-Upon-Tyne i England. Ved siden af sin forfattervirksomhed arbejder han som engelsklærer for børn med særlige behov og afholder forfatterworkshops hos unge. Hans forslag til debutromanen Seks stemmer vandt idékonkurrencen ved Skotlands krimimesse i 2015. I England er bog nr. 3 Changeling og bog nr. 4 Beast allerede udgivet, men disse to er endnu ikke udkommet på dansk.

Seks stemmer får herfra 4 nytænkende ⭐⭐⭐⭐/6, og så håber jeg, at jeg kan møde ham på næste års krimimesse i Horsens.

Anette