Slagtehal fem eller Børnekorstoget – en illustreret klassiker.
Graphic Novel udgave, genfortalt af canadiske Ryan North og illustreret af spanske Albert Monteys (oprindeligt skrevet af Kurt Vonnegut i 1969). Oversat af Dennis Jacob Rosenfeld.
Forlaget Cobolt, udkom i marts 2023, 192 sider i farver.
Graphic novels er en fantastisk genre, der fx. egner sig til at genfortælle en klassiker, som man måske længe har haft på læselisten, men aldrig fået taget hul på, fordi den kan virke lidt tung at give sig i kast med. Jeg er derfor meget begejstret for disse voksne tegneserier, som på en mere spiselig og visuel måde fortæller de ofte barske historier, og jeg har tidligere med stor begejstring læst ‘Anne Franks dagbog’, Kafkas ‘Forvandlingen’ og Shirley Jacksons ‘Lotteriet’ i graphic novel udgaver.

Slagtehal fem er en semi-biografisk fortælling, der handler om Kurt Vonneguts egne oplevelser under bombningen af Dresden i 1945. Jeg kendte kun overordnet til handlingen i denne klassiker fra 1969, men blev fuldstændig draget ind i hovedpersonen Billy Pilgrims univers af ungdom, krigstraume, fantasi, familieliv og uddannelse.
Billy Pilgrim fødes ligesom Vonnegut i 1922 og sendes – som mange andre unge amerikanere til Tyskland under 2. verdenskrig – deraf undertitlen Børnekorstoget – og det sætter sine spor. Han/de ender i tysk krigsfangeskab i en nedlagt slagtehal i Dresden under englændernes bombardement af byen i 1945.

Han/de overlever og da Billy Pilgrim, som 23-årig, vender hjem fra krigen, PTSD ramt, studerer han optometri, men hans liv forstyrres af de psykiske eftervirkninger af krig og død, og det ender med en indlæggelse på en psykiatrisk klinik. Endvidere bortføres han af en flyvende tallerken bemandet med væsener fra planeten Tralfamadore. I denne parallelverden lærer han at tiden ikke er lineær, men at alle øjeblikke sker parallelt og på en måde forbinder fortid, nutid og fremtid.
Det sker også for Billy, da tiden i fortællingen springer imellem de forskellige begivenheder, virkelighed eller ej, hvilket kan synes lidt forvirrende, men nok mest et eksempel på, hvordan man overlever et traume.
‘So it goes’ eller på dansk ‘Sådan kan det gå’ siger tralfamadorianerne når et liv går tabt, og det gør det tit i bogen. Et velkendt udtryk, og en tilbagevendende hyppig linje, der slår den dystre stemning an. Men for tralfamadorianere er døden bare én dårlig dag ud af mange andre gode øjeblikke, så det er ikke noget at dvæle ved, og han reciterer sindsrobønnen.

Slagtehal fem er en anderledes, men yderst vellykket og humoristisk antikrigshistorie, der sender dig ud på en personlig og filosofisk rejse på liv og død. Illustrationerne er meget livagtige og udtryksfulde, og trods handlingens alvor udstråler de stor humor ligesom teksten, og de er tegnet i flotte afdæmpede farver. Som uindviet læser af klassikeren bliver man virkeligt klædt på i forhold til originalen (som den lægger sig tæt opad, har jeg læst beskrevet andetsteds) og man nyder historien, som er en fantastisk farverig skildring af både det svære og det muntre i livet.
Bogen er eget køb (julegave til min far). Jeg har tidligere i år læst bogen, som jeg dengang lånte på biblioteket.
Anette