SOM OM VI ALDRIG RIGTIGT FANDTES, af Rikke Dahl

Forlaget Turbine, udkom i marts 2019, 472 sider

🥇 En kunstnerisk krimidebut 🥇

Reklame / Hvis du trænger til at læse en ny forfatter, er denne krimidebut et supergodt bud.

Som om vi aldrig rigtigt fandtes må nok betegnes som en psykologisk krimi i subgenren Domestic Noir.

Over 13 dage får vi udrullet en skæbnesvanger historie, der fanger din nysgerrighed, holder din opmærksomhed, ryster og efterlader dig med et tungsindigt hjerte og en følelse af afmagt. Det er utilgiveligt det, der er foregået. Samtidig sidder man med en fornemmelse af svigt.

Fra bogens bagside

“Vi dør snart, Christin. Allesammen.”

Den succesrige scenograf, Christin Lindberg, modtager en foruroligende besked i telefonen. Et opkald fra fortiden, der tvinger hende til at rejse tilbage til barndomsbyen – noget hun ellers har forsvoret nogensinde at gøre.

Nikolaj Hoffman, den engang så karismatiske og talentfulde forsanger i bandet Smaltown Empire, er fundet død i en grøftekant. Og noget er galt, fornemmer Christin. Noget der rækker tilbage til de tilsyneladende uskyldige og eventyrlige ungdomsår.

Tilbage i barndomsbyen opsøger Christin den lokale journalist Micki, da hun beder om hjælp til at finde en gammel veninde Pauline, der er forsvundet og måske også finde svaret på, hvorfor Nikolaj døde. Det er disse 2 hovedpersoner, Christin og Micki, vi primært følger og undervejs skifter fortællervinklen imellem de to, hvilket nuancerer historien.

Derudover møder vi et utrolig bredt persongalleri med mindst 12 andre personer, og det er vovet at bringe så mange personer i spil, men det lykkes og det virker autentisk i forhold til at omdrejningspunktet er en gruppe unge i gymnasiealderen.

Historien handler om ungdomsdrømme, kærlighed, hemmeligheder, higen efter lykke og venskab og om, hvordan alt dette kan mistes på et splitsekund på grund af en hemmelighed så sort som den værste samvittighed.

Henført af tanken om at vende hjem til barndomsbyen og ungdomstiden peakede min nysgerrighed. Det er ikke altid, at tingene forholder sig, som man tror, og hermed berører forfatteren et emne, som er samtidsaktuelt og noget de unge også i dag kæmper med. Det, at man tror, de andre har det bedre og grupperer sig i lukkede kliker, og det, at man sammenligner sig med andre – for når alt kommer til alt, er det ofte ikke sådan det forholder sig og der er flere nuancer og sider af virkeligheden.

Det er ikke en krimi i almindelig forstand med politiefterforskning. Det er mere en psykologisk spændingshistorie, der foregår blandt mennesker, som forsøger at skjule en forbrydelse og en hemmelighed så dyster med følelsesmæssig nedsmeltning til følge.

Handlingen er skruet så godt sammen, at man skal holde tungen lige i munden og holde styr på de mange personer og rækkefølgen af hændelser. Men den røde tråd følges, og den ender i en flot sløjfe. Det er vanvittigt teknisk godt komponeret.

Sproget er simpelthen så naturligt flydende og glider ukompliceret hen over linjerne som en uendelig bølge, der giver ro. Det er fuldstændigt som om den næste sætning er en naturlig forlængelse af den forrige.

Jeg tog mig rigtig god tid og læste langsomt, fordi jeg nød den, og bogens opdeling er med læsevenlige, overskuelige kapitler med angivelse af hvem, der fortæller og hvor, vi befinder os tidmæssigt, da bogen springer mellem årene 1993 og 2013, og til sidst er vi også forbi 1986.

Jeg er voldsomt imponeret over denne debut og heldigvis har jeg ladet mig fortælle, at der allerede er en ny bog i støbeskeen.

Rikke Dahl er cand. mag. i Litteraturvidenskab fra Københavns Universitet. Hun har tidligere skrevet for Dagbladet Information, Tidsskriftet Vagant samt Dansk Noter, og har desuden undervist på Folkeuniversitetet.

I min ”baghave” har jeg en sø, og jeg var nødt til at tage bogen med dertil og tage dette billede. Forsiden på bogen skaber den rette kombination af uhygge og spænding, og jeg vil nok altid tænke på bogen, når jeg fremover går tur her.

Forfatteren har gabt stort med et bredt persongalleri, en indlevende handling beskrevet med en virkelig flot og veldrejet komposition, og det virker ubesværet og stjernerne kommer derfor ”Alice i Eventyrland”- agtigt dryssende.. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6…  (Ps. Læs bogen for at forstå det sidste..)

Tak til Forlaget Turbine og til forfatteren for det tilsendte anmeldereksemplar.

Jeg har fået lov til at stille forfatteren nogle spørgsmål omkring bogen og dens tilblivelse og dette “interview” kan du finde her.

Reklamelinks / Du kan evt. købe bogen her – enten via Saxo eller Tales (affiliate links).

Anette