Sommerblæst, af Claus Grymer

Forlaget Brændpunkt, udkom i juni 2022, 52 sider

Omtale, skrevet af min far Peter Mouritzen på hans bogside – Det læsende pindsvin 📖🦔

Claus Grymer, der i mange år har været litteraturkritiker og kulturjournalist hos Kristeligt Dagblad, kredser i sin ny digtsamling ‘Sommerblæst’ om døden og alderdommen, ofte med morbid humor eller i det mindste galgenhumor som i digtet ‘Bare’ – Alder er bare et tal siger de ja og døden er bare nogle bogstaver. Det er ikke ”bare” en anekdotisk pointe, det er mere end det, det er skarpt set og skrevet, ironien om flosklen om døden og tal bliver taget på ordet og ført igennem til sin nådesløse konsekvens.

Grymers digte – og litteratur i det hele taget, ikke mindst i essays og erindringer – kan være ganske skånselsløse, også over for digteren selv. Og teksterne er ofte hårdt slebne, aforistiske, men også smukt vemodige og kønne som i et af samlingens bedste digte, `’Spindelvæv’: ”Det blæser med kulde/og min nabo har haft indbrud/ jeg søger tryghed/i et hus bygget af spindelvæv/og tør ikke tænke på/hvor meget jeg er bange for/men jeg kan høre/at blæsten ved det.” Det vil jeg kalde en pointe med et vindpust af ånd.

Man har lyst til at citere af digtene, humor mangler ikke, mest af den sorte slags, det kender vi fra andre af Grymers skrifter, de seneste digtsamlinger var ‘Mørket er lysets chance’ fra 2018 skrevet i sorgrummet efter hustruen Kirstens død og ‘Det sprog vi tier på’ (forrygende flot titel!) fra 2013.

Claus Grymer har selverkendelse nok at bekende, at han er en gammel litterat, der ikke har haft den største evne til liv uden for litteraturen, især ikke efter sin livsglade kones død; men heldigvis er han ikke støvet i sine digte, selvironi besidder han, det giver støvet vinger, som i digtet om lykken, hvor han giver sig selv en kajeryster på hypokondrien: ”I morges havde jeg spiserørskræft/ og her til aften en hjernesvulst/men i en times tid/mellem disse to tilfælde/var jeg lykkelig/uden at vide det.” Slutningen på digtet må I selv læse i bogen. Og der er mange andre digte, som jeg har lyst til at citere fra. Men her er der kun smagsprøver, andre godbidder må I hapse selv. Haps!

Claus Grymer, født 1946. Opvokset på Mors. Journalistuddannet på Morsø Folkeblad 1970-73. Bifagseksamen i dansk. Tilknyttet Kristeligt Dagblad siden 1973. I dag som anmelder af litteratur og kunst. Hans forfatterskab omfatter lyrik, romaner, noveller og erindringsprosa.