Udyret – logbog om en massemorder, af Jørn Tranekjær Andresen

Turbine forlaget, udkom i oktober 2020, 284 sider

Reklame / En ukendt eller glemt massemorder 🔪🔥

TRUE CRIME om udyret Carl Wagner – Vidste I, at vi i Danmark har haft en massemorder, der huserede i Nordsjælland i midten af 1930’erne?

Forfatteren Jørn Tranekjær Andresen faldt tilfældigt over denne gruopvækkende historie i 2018 og er dykket ned i et hav af gamle reportager, artikler og retsarkiver. Ud fra dette omfattende research arbejde fortæller han den grusomme, men virkelige historie om datidens seriemorder Carl Wagner, der bestemt ikke var nogen svigermødres drøm.

Carl Wagner bliver født i 1904 i den lille landsby Grønnegade ved Hørsholm. Faren, en vellidt murermester, dør allerede som 41-årig i 1909 af en hjernesygdom, efter at have udvist en noget bizar opførsel gennem et stykke tid. Moren Karoline opfostrer herefter selv de tre små børn, men allerede som barn råber Carl perversiteter efter naboerne. Som ung fortsætter Carls adfærd på aparte og bekymrende vis, og med en særlig stærk kønsdrift forulemper han både sin mor og søstre, inden han fortsætter og udvider sine kriminelle handlinger i lokalområdet.

End ikke 6 år i et tugthus fra 1927-1933 (dømt for en voldtægt) kan få ham på bedre tanker. Han bliver tværtimod mere omhyggelig og forsigtig med ikke at efterlade sig spor, da han ikke vil risikere at blive fanget igen, og det er da også næsten ved at lykkedes for ham, da politiet efterforsker en mordbrand i 1935.

Carls opførsel og personlighed er grusom, og historien er garant for en rystende gang fortids True Crime med fokus på den menneskelige psyke hos hovedpersonen, datidens politi- og efterforskningsarbejde, og på nærmeste familie, som led under Carls ugerninger.

Bogen er bygget op som en form for logbog med retmæssig angivelse af tid og sted. Indimellem brydes logbogen af den fiktive dagbog, skrevet af lillesøsteren Ega Wagner i årene 1939-1940. Ifølge forfatterens efterskrift er denne dagbog baseret på antydninger i det eksisterende materiale, og det er en rigtig fin vinkel, for her får vi søsterens tanker og følelser beskrevet meget troværdigt i forhold til datidens miljø.

En anden fin detalje og fokus for historien er politiets til tider skandaløse efterforskning i kraft af den egenrådige politimester Petri, der ofte er ved at få hele efterforskningen til at kuldsejle. I forhold til efterforskningen er det faktisk imponerende, hvor grundige de trods alt var dengang med de midler, de havde til rådighed.

Jeg kan varmt anbefale bogen til læsere med historisk interesse for kriminalstof og til True Crime folket, for hvis man virkelig er vild med denne genre, så skal man næsten også kende til Danmarkshistoriens måske første og ukendte massemorder.

Bogen er velskrevet og holder sig til datidens ord, vendinger og udtryk, hvilket gør den meget autentisk og den bygger på grundig research, hvilket giver den et meget dokumentarisk udtryk.

Om forfatteren:

Jørn Tranekjær Andresen (f. 1951) er cand.mag. i dansk og musik. Han er født i Sydslesvig, flyttede senere til Danmark, og har blandt andet arbejdet som undervisningsassistent, tømrerhåndlanger, musikjournalist og senest en lang årrække som tekstforfatter dels på reklamebureau dels som selvstændig. Han har tidligere udgivet bogen Regnbuens endestation – Provinsrødder & rockmusik i 1986 og Blod og jord. Soldaterskæbner fra det dansk-tyske grænseland. 1938-48, som var shortlistet til Blixenprisen for Bedste Faglitterære Udgivelse i 2019.

Jeg fandt visse dele af hændelsesforløbet lidt langtrukkent beskrevet, og kunne også godt have tænkt mig mere information om moren Karoline, hendes fortid, psyke og bevæggrunde for ikke at tage affære, udover det indlysende at hun ikke ville tabe ansigt. Men disse informationer findes måske ikke, men spændende hvad hun mon er formet af og hvorfor hun er, som hun er…?

Men når det er sagt, så er det en forfriskende og anderledes True Crime fortælling, som bestemt kan anbefales og derfor giver jeg bogen om massemorderen 4,5 grusomme stjerner/6.

Anette