Vejen hjem, af Jonas Eriksson

People’s, udkom i februar 2023, 400 sider

Månedens Boganmeldelse – April

”Han bemærkede ikke længere Kisaka og de sorte krigere, der nu gik forrest i kolonnen. Der var så meget andet at se. Han havde før kun hørt om aber, men nu havde han set disse menneskelignende væsener. De havde siddet i træerne og rusket i grene, imens de skreg, som kaldte de til våben mod en indtrængende magt, og han havde set dyr, der lignede store plettede heste med halse, der var lange nok til, at de kunne nå træernes øverste løv, og ben, som virkede alt for tynde til at bære deres krop. Han var stadig forundret over, at sådanne væsener var til, og at han fik lov til at se dem, og han tænkte ikke længere på, hvilken vej kysten lå, eller hvor langt der var.”

Hvis du skal læse en debutant i år og er til historiske romaner, så er Vejen hjem et ganske udmærket valg for forfatteren Jonas Eriksson debuterer stærkt med denne roman om magt, slavehandel, længsel, kærlighed og retfærdighed.

Jeg har netop været i Sydafrika på turist- og fotosafari, og derfor var det ekstra sjovt og interessant at læse denne historiske roman, der dog starter i 1700-tallets København, men mestendels foregår på havet til og fra Guldkysten i Afrika.

Den unge Thomas Espersen har med morens velsignelse forladt barndomsgården i Jylland og er rejst til København for at studere teologi. Da hans mor dør, mener stedfaren, at det er tid for Thomas at vende hjem, men Thomas har større drømme end livet som karl. Da enkefru Kragh tilbyder Thomas tjeneste for hende i to år, hvorefter hun vil betale for hans studier, påmønstrer den ikke-søstærke Thomas skibet Leonora uden at ane, hvad han har i vente. Undervejs skal han være tutor for frk. Natalie, som han nærer begyndende følelser for, men sølivet er langt fra romantisk, og én dag stilles Thomas for søforhør på en anklage om sodomi, da han har stået for tæt på én af styrmændene. Skibet sejler til Guldkysten, hvor det skal lastes med slaver, og pludselig befinder han sig midt i en helt anden verden, hvor magtkampe og svindel trives i bedste velgående og en lang og sej kamp for overlevelse begynder.

Vejen hjem er en fantastisk levende fortælling om det barske miljø og hierarki, der eksisterer både på skibet Leonora men også i livet på kysten, hvor guvernøren hersker. Thomas udfordrer de gængse roller og sætter sig i udsatte positioner, fordi han ikke altid accepterer tingenes tilstand.

Bogen er yderst velskrevet og flot researchet, men der er mange fag- og skibsudtryk, som man næsten kløjs i, men dramaet udspiller sig side for side og du rejser frivilligt med på eventyret trods store mængder af vold og uretfærdighed.

Thomas mærker livets alvor på egen krop, og de barske oplevelser får ham til at tænke på de daglige og kedelige rutiner på gården derhjemme, der pludselig ikke længere føles så forfærdelige og besnærende; faktisk kan man komme til at savne den hjemlige og rutineprægede base, når verdenen bliver for stor og ond.

Vejen hjem gør indtryk for det er en voldsom og måske næsten autentisk belysning af dele af slavehistorien. Bogen er gennemarbejdet og historien velskrevet, så kast dig ‘om bord’ i romanen, som herfra får 4,5 ⭐⭐⭐⭐🌠 og denne læser ser nu frem til mere fra forfatterens hånd.

Du kan læse mere om forfatteren her – https://peoplespress.dk/forfattere/jonas-eriksson/

Reklame/ Tak til People’s for anmeldereksemplar ✅

Anette