Vi tog op med mor, af Karin Smirnoff
C&K Forlag, udkom i januar 2021, 384 sider
Original titel: Vi for upp med mor. Oversat af Birgitte Steffen Nielsen
Reklame / En foruroligende, men sikker to’er 💌
Vi tog op med mor er anden bog i Kippo-serien, hvor vi følger Jana og Brors trøstesløse liv. Kippo-serien er en barsk og gruopvækkende fortælling om tvillingernes hverdag og overlevelse i et lille svensk lokalsamfund.
Selvom bogen fortsætter stilen med de bekymrende livsvilkår og dermed ikke skåner læseren, så indfanges man straks af søskendeparrets skrøbelighed og sammenhold.
I første bog ’Jeg tog ned til bror’ vendte Jana hjem til Smalånger, hvor Bror var ved at drikke sig ihjel. Her udfoldede sig en historie om en voldelig opvækst med en sadistisk, utilregnelig far og en ikke-nærværende religiøs mor.
Modren er nu død, og Jana og Bror rejser til Norrbotten, morens hjemegn og det sted, hun vil begraves. Jana og Bror har arvet hendes hus, som de planlægger at sælge. Men langt nordpå, i byen Kukkojärvi, er livet dog noget anderledes end i Smalånger. Her tæt ved den finske grænse findes et religiøst fællesskab, som de to søskende henholdsvis tiltrækkes af og tager stærkt afstand fra.
Bror er blevet blød efter morens død, og søger samhørighed i dette nye fællesskab.
Jana derimod flytter ind ved sin fætter Jussi, der har forladt fællesskabet efter at han er blevet skilt. I hans selskab finder Jana lidt ro, men samtidig tager hun kampen op mod de befængte regler og normer i dette lokalsamfund. Hun bliver ven med kusinen Marta, der er gift med pastorsilas, som er lederen af det rettroende fællesskab, og hun forsøger at hjælpe den udstødte, gravide kvinde Magdalena. Alt imens bøvler hun med den sultne bændelorm i eget tarmsystem når hun martres af skyld over den akavede relation og manglende følelser overfor hendes nyligt genfundne datter Diana, som hun fødte som 14-årig og bortadopterede.
Modren har efterladt et brev, som udruller den skæbne, hun selv blev et offer for. I stedet for at flygte fra området bliver Jana hængende og læser brevet sammen med Bror i et forsøg på at overtale ham til at rejse med hjem til Smalånger. Han har dog planer om at gifte sig med en finsk kvinde.
Gang på gang mærker Jana en trang til at tage et opgør med de mennesker, der forbryder sig mod kvinder og børn.
”Nogen bliver nødt til at stå op for modren og alle andre kvinder han har udnyttet i guds navn det er garanteret flere end modren. Hun fødte maria og senere mig og bror. Maria tog sit eget liv. Jeg ville have gjort det samme uden bror. Det er lige præcist det ingen forstår sagde jeg at bror er min puls. Nu vil han snart gifte sig med en fællesskabsfinne og få børn med hende selvom han aldrig selv har fået en chance for at blive voksen”.
Det gør næsten ondt, denne hjerteskærende omsorg overfor Bror, der mest tænker på sig selv.
Bogens temaer er overlevelse, familiebånd, traumer og krænkelser men også selvtægt, retfærdighed, frihed og hævn. Det er en blændende fortælling, som man slet ikke kan lægge fra sig.
Man kommer ikke udenom at nævne forfatterens kunstneriske frihed mht. sproget. Et sprog i en liga for sig selv. Der bruges ikke kommaer, ingen store bogstaver ved egennavne, og navne/efternavne er skrevet uden mellemrum og der er ingen markeringer ved dialog, men det klæ’r bogen og forstærker den egnsprægede stemme. Når man først lige har vænnet sig til denne særegne prosa, så elsker man den stemning, forfatteren skaber med sproget. Den stilfærdige satiriske humor, den insisterende tone, de næsten ligegyldige ordvekslinger – korte, men alligevel skarpe, indimellem så fulde af ‘gift’.
Sidst men ikke mindst, så efterlades man som læser med den største ’cliff-hanger’, der gør at man ønsker at skrue tiden frem til efteråret 2021, hvor vi forhåbentlig får 3. og afsluttende del, Sen for jag hem, af denne fantastiske rørende trilogi.
Om forfatteren: Karin Smirnoff (f. 1964) er en svensk forfatter, der bor i Piteå. Hun arbejdede som journalist før hun blev træt af det og købte en træfabrik. Efter et par år længtes hun tilbage til at skrive og søgte ind på Lund Universitets skriveskole, hvorefter hun skrev bogen Jeg gik ned til bror. Hendes debutroman fik en overvældende modtagelse, blev nomineret til den prestigiøse Augustpris og modtog de svenske boghandleres Book of the Year Award. I efteråret 2020 udkom sidste del af trilogien Sen for jag hem i Sverige. I april 2021 udkommer hendes næste roman Sockerormen på svensk.
Jeg var helt tosset med den første bog, og er om end endnu mere vild med denne, så igen kommer der herfra 6 barske, men fantastiske ⭐⭐⭐⭐⭐⭐/6.
Tak til C&K Forlag (Politikens Forlag) for anmeldereksemplar ✅
Anette