Vind, af Jørgen Børglum Larsen.

Forlaget Brændpunkt, udkom i september 2023, 212 sider.

Kan vinden føre dig nye steder hen?

Stig Tønnesen kender vi allerede. I 2020 læste vi om Stig i bogen Sand. Den 50-årige Stig har været bosiddende i London gennem mange år, hvor han arbejdede i papirbranchen. Nu er Stig blevet skilt og nødtvunget er han rejst hjem for at bistå moren ved salget af familiens sommerhus Lyngbakken på Læsø. Her bliver han konfronteret med familie, barndom og ungdom, og gensynet med ungdomskæresten Malin bliver skelsættende.

I bogen Vind fortsætter historien om Stig. Stig er papirmand af hjertet og sælger notesbøger, som han også selv elsker at skrive i…

“Men indtil nu er det ikke blevet til andet end noter. Små begyndelser, indfald, muligheder. Og som jeg bare har ladet ligge og derefter gemt godt væk, pakket ned i kasser og stillet til side. Derfor flyver de jo ingen steder. Vinden får slet ikke fat i dem. Noter og ord skal have luft”

Og luftforandring er netop et tema, for Stig vælger at blive boende på den blæsende ø og har sågar åbnet Tønnesen Papir. Han tager initiativ til en lokal Læsø Notesbog; et samarbejde med en norsk kunstner, der ferierer på øen. Dette er således begyndelsen til en historie om en mand, der sent i livet starter forfra. Stig indleder et forhold til ungdomskæresten Malin, der efter en alvorlig fejl under arbejdet som sygeplejerske, også har taget en drastisk beslutning.

Vinden på Læsø blæser således mod og beslutsomhed ind i de to hovedpersoner, der langsomt nærmer sig et fælles grundlag, godt hjulpet på vej af Stigs datter, hjælpsomme venner og den lokale bank.

Det er det stille liv på Læsø. Mennesker, der skaber relationer og hjælper hinanden. Redaktøren fra Læsø Posten opfordrer Stig til at skrive en roman. Forholdet til datteren, der er dramaturg og bosiddende i London, blomstrer, og far og datter finder hinanden gennem kunsten. Det er fint og rørende.

Vind er egentlig en ganske almindelig historie om en ganske almindelig mand, der gennemgår en forvandling. Det kan de fleste af os forholde sig til. Vind handler om at gribe nye muligheder, når andre ‘døre’ lukkes. Det er opløftende for os almindelige mennesker at læse. Tempoet er roligt og dramaet er de indre følelser og overvejelser om store og små beslutninger i et ellers stille liv. Tempoet i bogen passer til øens stilfærdige miljø og der er tid og plads til at lade karaktererne udfolde sig. Eksempelvis mødet med Mira, en ung pige, som Stig også flygtigt møder i første bog.

“Vinden er der ingen, der ser. Kun hvad den skaber…” I denne bog skaber den forandring og venskaber.

Titelordene Sand og Vind er således gennemgående metaforer og det er måske små ord, men de rummer masser af dybde og indsigt og man efterlades filosoferende over livets små og store forhold.

Du kan læse mere om forfatteren her

Jeg vil anbefale dig at læse bøgerne i rette rækkefølge.

Du kan finde min omtale af bogen Sand her

Tak til forlaget Brændpunkt for anmeldereksemplar 🙏

Anette