Fjenden i mig selv, af Mellanie Elisabeth Villefrance – i samarbejde med Søren Skriver Svendsen.

Forlaget Historia, udkom i januar 2024, 202 sider.

Mellanie er aldrig blevet venner med et spejl, men hun har derimod skrevet en dybt personlig og vedkommende bog, som mange unge heldigvis – eller måske desværre – vil kunne spejle sig i…

‘Fjenden i mig selv’ er en hudløs ærlig bog om at være en “ordblind autist med ADHD og spiseforstyrrelse”. Sådan beskriver forfatteren Mellanie Elisabeth Villefrance nemlig sig selv, og som 26-årig har hun oplevet lidt mere modgang end de fleste. 

Mellanie mærker allerede helt fra barns ben af, at hun er anderledes. Hun har svært ved at indgå i sociale fællesskaber og forstår ikke de gængse spilleregler, men ingen spotter hendes vanskeligheder, eller rettere sagt, ingen stiller uddybende spørgsmål eller sætter en udredning igang før langt senere. Mellanie kæmper i årevis med ensomhed og mobning og har samtidig så store adfærdsvanskeligheder, at hendes mor én dag afleverer hende på en institution for unge med autisme. Her mistrives hun i 5 år. Hun bruger alle sine kræfter på at balancere imellem spiseforstyrrelsens kontrollerende væsen og impulsiviteten fra en ikke-diagnosticeret opmærksomhedsforstyrrelse.

Følelsen af forkerthed er til at tage og føle på.

Som fagperson kan man læse mange gode fagbøger om psykiatriske lidelser for at blive klogere, men intet slår sådan en personlig beretning, hvor de barske omstændigheder og svære følelser rammer én lige i bærret.

Bogen er skrevet i en form for talesprog, hvilket gør den dagbogsagtig og springende, men der er en rød tråd om at være anderledes og ingen tvivl om at vi møder en velreflekterende ung kvinde, der ikke skåner nogen, hverken dem, der har svigtet, eller sig selv. 

Bogen bør læses af alle, der har med sårbare unge at gøre.

Bogen giver håb om et godt liv på trods af udfordringer. Vi mennesker går ikke nødvendigvis i stykker af modstand, men nogle skal mødes med større forståelse og medmenneskelighed – og mon ikke vi alle kan strække os lidt mere i rummelighedens tegn, så vi engang lander der, hvor anderledeshed er ok.

Andre bøger i samme genre:
– Orangeusynlig af Mette Wolfram.
– Historier fra psykiatrien – 24 unikke fortællinger om at være psykiatrisk patient.
– Glaspigen af Karin Dyhr.

Da jeg arbejder med mental sundhed har jeg tidligere lavet en længere liste med flere bøger omkring psykisk sårbarhed, både bøger med personlige beretninger men også med fagbøger indenfor netop dette emne. Listen kan du finde her.

Tak til Forlaget Historia for omtaleeksemplar 🙏

Anette