Alaska Sanders sagen, af Joël Dicker.

Forlaget People’s, udkom i maj 2023, 588 sider.

Original titel: L’Affaire d’Alaska Sanders. Oversat af Anders Juel Michelsen.

Månedens Boganmeldelse – August 🌞

Jeg har for længst overgivet mig til serien om Marcus Goldman og Dickers komplekse kærligheds-/krimiuniverser med de smukke Edvard Hopper smudsomslag; denne gang med motivet Gas fra 1940, da handlingen i seneste roman bl.a. foregår på en tankstation på Route 21, hvor den 22-årige Alaska Sanders er ansat.

En aprildag i 1999 dukker liget af den unge kvinde Alaska op ved en sø tæt på tankstationen. Hun stod foran en lovende model- og skuespillerkarriere, men havde af uvisse årsager valgt at flytte til den lille provinsby Mount Pleasant i New Hampshire. Beviserne er hurtigt ret klare, og kort efter tilstår de skyldige, og efterforskningen afsluttes.

11 år senere i 2010 modtager kriminalassistent Perry Gahalowood et anonymt brev, der sår tvivl om opklaringen af mordet på Alaska. Gahalowood bliver nu i tvivl om den opklaring, han selv var en del af og han får samtidig uventet besøg af sin gamle ven forfatteren Marcus Goldman, der har haft stor succes med romanen Sandheden om Harry Quebert-sagen, der var inspireret af deres samarbejde om en anden mordsag. Goldman leder faktisk efter sin mentor og ven Harry Quebert, der var midtpunkt i sagen om Nola Kellergan, men han har været forsvundet siden han fik oprejsning i den sag. Goldman optages nu af den nye interesse om den unge Alaskas skæbne. For hvad skete der egentlig i 1999, og blev der begået fejl og deraf justitsmord?

Det er som altid et medrivende univers, der er bygget op af så mange tråde at man næsten mister overblikket, men samtidig bliver man totalt indfanget af dette spind af løgne, hemmeligheder og kærlighedens svære vilkår.

Alt imens sagen udvikler sig, oplever Marcus Goldman tegn på Harry Queberts tilstedeværelse og hans gamle mentor formår at så nogle frø i Goldman om at finde sit eget ståsted og ikke altid jage spøgelser.

Denne roman er således tredje, men uafhængige fortsættelse af Sandheden om Harry Quebert-sagen, som den schweiziske forfatter Jöel Dicker fik et hit-gennembrud med tilbage i 2012.

Dicker er siden hen blevet kendt for sine indviklede og lange murstensromaner med et stort persongalleri og et altid uendeligt kompliceret og tricky krimiplot. Min første læsning af Dicker var netop Sandheden om Harry Quebert sagen som jeg virkelig nød, og denne roman holder næsten samme niveau.

Udover Harry Quebert serien har Dicker også lavet to øvrige, men selvstændige romaner; Stephanie Mailers forsvinden fra 2019 og Mysteriet på værelse 622 fra 2021, som begge er udmærkede romaner, men jeg er mest fan af historien om forfatteren Marcus Goldman, der hører til Harry Quebert universet.

Og derfor er jeg også nødt til at anskaffe mig Bogen om Baltimore familien, som er den anden uafhængige fortsættelse i serien og som der hentydes til flere gange i bogen. Her går Dicker i dybden med Goldmans egen familiehistorie, og det skulle være et underholdende portræt af en amerikansk familie i et morads af hemmeligheder, konflikter og forkerte beslutninger.

Alaska Sanders-sagen er endnu en mesterlig og velkonstrueret fortælling om hævn, forbudt kærlighed og misundelse, og herfra får bogen 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Du kan læse mere om forfatteren her.

Tak til Forlaget People’s for anmeldereksemplar 🙏

Anette