BLÆST, af Anne Mette Kirk

Forlaget People’s, udkom i marts 2022,  320 sider

Anne Mette Kirk har med nu i alt 3 bøger siden 2019 fået sig plantet solidt i den danske krimi-muld. Men som oftest er det ikke selve forbrydelsen, der er det centrale i hendes romaner; det er de menneskelige relationer og deres til tider tilknytningsforstyrrede sind, der får nakkehårene til at rejse sig, og BLÆST er her ingen undtagelse. 

BLÆST er således tredje, men selvstændige roman, hvor politibetjenten Marc Abildgaard må kridte arbejdsskoene. Men denne gang er han udlånt/overflyttet til politiet i hjembyen i Skive for at være tæt på hans mor, der er uforklarligt syg og hun er derfor igang med udredning.

Silas Ruby er hovedpersonen i en ny og stor anlagt TV-serie ved DR, som netop står foran premieren. Røde Papirer hedder dokumentaren, der med udgangspunkt i hans egen barndom sætter fokus på børn af psykisk syge forældre. Silas rejser hjem til Skive, men aftenen før premieren findes hans far og søster dræbt i farens hjem. 

TV-ledelsen ser sig nødsaget til at tage serien af programmet, da Silas mistænkes for at stå bag drabene, men dramachef Bjørg Walsted, der har arbejdet intenst med serien, er overbevist om, at Silas er uskyldig. Hun rejser derfor til Skive for at få ham i tale og for at rense ham for denne mistanke.  

Kirk skriver endnu engang blændende let og fængslende og hendes historier er altid en page-turner værdig. Jeg synes især sidehandlingen med Marc og hans mor var super interessant og det var dejligt at se lidt mere personlighed af Marc. 

En stor afsløring finder sted midt i bogen, så mens Marc og hans kollegaer fortsat kæmper for at opklare sagen, så har morderen afsløret sig selv, idet bogens fortællevinkel skifter mellem forskellige karakterer.

Romanen tager fat i etikken omkring mediedækning, faktatjek, samt hele dokumentarisme-bølgen. Hvor går grænsen mellem det fiktive og det non-fiktive? Får vi belyst alles vinkler? Er vi for ukritiske i vores slubren af sensation og har vi naivt tillid til andre mennesker?

Der er visse steder i handlingen, hvor jeg finder plottet en anelse for opfindsomt eller urealistisk, men min forestillingsevne eller fantasi kan meget vel være begrænset, så det skal ikke skille os ad, for jeg kan sagtens se TV-potentialet i disse manus.

Kirks bogserie har nemlig fået en turbostart og du skal skynde dig, hvis du skal nå at læse bøgerne inden du kan streame dem som serie, da de allerede er ved at blive omarbejdet til en TV-serie… det er fuldt fortjent, for disse historier har alle en psykologisk interessant spændingsvinkel.

Forfatteren har altså med denne og de to forrige spændingsromaner bevist, at hun kan skrive skæbnehistorier, hvor læseren meget nemt bliver involveret. Der er garanti for relatérbare historier, hvor menneskets uhyggelige, mørke sider og uhensigtsmæssige handlemønstre er i fokus. 

Du kan læse mere om forfatteren her – https://peoplespress.dk/forfattere/anne-mette-kirk/ 

Du kan også læse mine anmeldelser af de to første bøger, hvis du klikker her – KNUST og LÅST 🙏

BLÆST er en medrivende og foruroligende roman, som du ikke lige så nemt slipper, når du først er kommet i gang, og den får 4,5 skræmmende ⭐️⭐️⭐️⭐️💫/6.

Tak til Forlaget People’s for anmeldereksemplar ✅

Anette