Jordens salt, af Jeanine Cummins

Alpha Forlag, udkom i august 2020, 500 sider

Original titel: American dirt. Oversat af Karsten Nielsen

Jeg fik denne bog i julegave forrige år og nu skulle det altså være, og nøj, hvor den virkelig ramte noget i mig… selvom historien er fiktiv, så bygger den på virkeligheden for reelle menneskeskæbner og de vilkår, migranter lever med og under og det er nok noget af det mest utrygge og skæbnesvangre, jeg længe har læst.

Lydia og hendes 8-årige søn Luca, der bor i Acapulca, overlever som de eneste to en massakre på hele deres familie, og må herefter flygte gennem Mexico. Lydia er indehaver af en boghandel og én af hendes bedste kunder Javier viser sig at være lederen af det største narkokartel i Mexico. Flugten går mod ‘el norte’ og undervejs møder Lydia og Luca de to teenagesøstre Rebeca og Soledad, og de beslutter sig for at slå følgeskab med dem…

Forestil dig, at du skal springe på et kørende tog med din 8-årige søn… 😰 hvis du vil overleve…

Det er en virkelig barsk fortælling om emigration, flugt og overlevelse i et afsindigt korrupt land, hvor man ikke ved, hvem man kan stole på. Aldrig har jeg læst så voldsom og rystende en beskrivelse af de vilkår, der ligger til grund for så mange menneskers skæbne i forsøget på at finde bedre levevilkår eller blot forsøge at overleve eller leve i tryghed.

Jeg kunne måske godt have ønsket mig lidt mere fortælling om livet efter flugten, men det skyldes nok, at hele historien er ret intens og næsten kun handler om selve flugten, så et ønskværdigt pusterum ville være på plads. Men sådan er virkeligheden jo ikke for migranterne, så jeg forstår egentlig godt hendes valg. Man trækker næsten først vejret helt ned i maven, når sidste side er læst!

Forfatteren nævner bagerst i bogen at hendes to kusiner i 1991 blev voldtaget og smidt ud fra en bro, hvorefter de druknede samtidig med at hendes bror blev voldsomt overfaldet og det er ikke utænkeligt at romanfigurerne Rebeca og Soledad skal ses som en hyldest til netop de to kusiner, der blev ofre for fremmede mænds uhyrligheder. Hun har skrevet erindringsbogen ‘A rip in heaven’ om denne forbrydelse, men jeg tror ikke den er oversat til dansk.

Du kan læse mere om forfatteren her – https://alphaforlag.dk/forfattere/jeanine-cummins/

Cummins har med denne bog sat et vigtigt fokus på den forfærdelige virkelighed, at kartellerne opererer uden konsekvenser, at Mexico er et af verdens farligste lande, at migranter bare forsvinder og at de fleste af mordene aldrig bliver opklaret…

Jordens salt er en af de mest barske bøger, jeg har læst. Den er medrivende og oplysende og går lige i hjertet på én og den får herfra 5 vigtige ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Anette