Løgner, af Kim Faber & Janni Pedersen.

Politikens Forlag, udkom i marts 2024, 448 sider.

Tilbage i 2019 debuterede journalistparret med denne romanserie, og jeg må indrømme, at jeg først er kommet ‘med på vognen’ nu. Men dengang læste min søn Mads de to første bøger, som han også gæsteanmeldte her på bloggen (link længere nede). Mange af jer har sikkert allerede læst med for serien er blevet populær og parret har været utrolig produktive og derfor er der på blot fem år udgivet 5 bøger. Allerede dengang anbefalede min søn mig at læse med, men det er først nu her med femte bog i hånden, at jeg kastede mig ud i Kristiansen/Juncker universet, men bestemt ikke den sidste bog, jeg læser.

Historien starter med en spektakulær frifindelse i en 7 år gammel sag, hvor den formodede gerningsmand Robert Danius har siddet fængslet for drabet på den 11-årige dreng Lukas. De to efterforskere Signe Kristiansen og Martin Juncker, der dengang efterforskede sagen, må derfor se i øjnene at deres hovedteori måske ikke længere hænger sammen og Danius løslades. De kan selvfølgelig ikke lade sagen ligge og indleder derfor deres egen undersøgelse.

Journalist Charlotte Junckersen, der er veninde til Signe og exmand til Martin, kontaktes af den tidligere rådgiver for justitsministeren Peter Rolf, der er idømt forvaring for drabene på tre kvinder. Da Charlotte er sulten efter en ny dybdegående historie indvilliger hun i at møde Peter Rolf i Herstedvester Fængsel og de oplysniger, han har til hende, sætter pludselig hendes forhold til Signe og Martin i et andet lys.

Efter Danius’ løsladelse forsvinder advokaturchefen Asser Larsen. Han er en af hovedkræfterne i en storstilet operation rettet mod den albanske mafia. Den unge politikollega Nabiha Khalid bliver sat på sagen og efterhånden som hun dykker ned i den, viser der sig både nogle interessante sammenfald med den anden sag men også at Larsens privatliv er en såkaldt rodet affære.

Jeg blev ret hurtigt fanget af historien, der tager en drejning væk fra sagen om den 11-årige dreng. Man kan mærke, når hovedpersonerne er ‘landet’ i en serie, og det fornemmer jeg klart her, hvor jeg er sprunget direkte ind i femte bog. Miljøet er troværdigt og makkerparret fremstår autentiske og med personlighed, der gør at man som læser føler interesse for deres liv. De er ikke bare super-mennesker, men har også skarpe kanter og et privatliv, der skal tøjles. Især følger vi i denne historie Martins søn Kasper, der kæmper med nogle psykiske udfordringer. Hvordan tackler man som skilsmisseforældre et fælles barns sårbarhed, når man samtidig skal passe sin karriere og tage hensyn til hinanden og nye partnere?

Der er ret mange karakterer at holde styr på, og der henvises til mange tidligere sager, men det er alligevel overskueligt, og man mister ikke overblikket, selvom der er mange vinkler og personer. Det er tydeligt, at der er stor viden om alt det kriminaltekniske, men man holdes også trygt i hånden omkring det politiske spil.

Krimier skal læse sig selv, og det gør Løgner. Spændingsniveauet er højt og plottet velkomponeret. På trods af at jeg ikke havde læst de fire første bøger i serien, så gled jeg direkte ind i handlingen, der på underholdende vis leverer drama, hemmeligheder, kompleksitet, personligheder og forløsning.

Èn af glæderne ved at være bogblogger er at man indimellem inviteres til et arrangement med forfatterne, hvilket var tilfældet på årets Krimimesse, hvor jeg fik hilst på forfatterparret Kim & Janni og det var ganske inspirerende at høre lidt om processen og arbejdet med bøgerne.

Bøgerne i serien er:

1. Vinterland (2019)

2. Satans sommer (2020)

3. Kvæler (2021)

4. Skyggeriget (2022)

og nu 5. Løgner (2024)

Løgner er ‘en krimi med det hele’ og den får 5 udmærkede ⭐⭐⭐⭐⭐️/6.

Du kan læse mere om forfatterne her

Tak til Politikens Forlag for anmeldereksemplar 🙏

Anette