Svindleren, af Mikkel Guldager

Forlaget Brændpunkt, udkommer 10. juni 2021, 240 sider

Reklame/

”Højt at flyve, dybt at falde” 💸

Endnu engang er der nyt fra den produktive forfatter Mikkel Guldager, der på 1,5 år nu har udgivet 3 skæbnefortællinger; denne gang Svindleren, som er en autofiktiv roman.

Tidligere har Guldager skrevet bogen, Yatzy, som er en personlig fortælling om sindets skrøbelighed, oplevet over et tilfældigt døgn fra en vindueskarm på Amager fra forfatterens eget bipolare perspektiv. Den anden bog, Nostalgi, handler om den hjemløse Leon, som forfatteren møder i kvarteret på Amager, hvor de begge bor. Bogen er Leons personlige stemme i et samfundskritisk opråb til et velfærdssystem, der har svigtet.

Svindleren er således 3. udgivelse og Guldagers mildest talt voldsomme, personlige beretning om, hvordan det kunne lykkes at lave svindel i millionklassen ved at udnytte smuthuller i lovgivningen.

Ønsket om spænding i hverdagen er blevet til en farlig cocktail indeholdende maniens styrke, depressionens mørke, hurtige stoffer og kriminalitet – alt sammen for at opnå økonomisk vinding og anerkendelse.

Vi møder den unge Mikkel Frost, der lever det overfladiske liv med dyre biler, designertøj og overdådige rejser. Tilværelsen er reelt falsk og overfladisk, og mange af idéerne luftkasteller. Men resten er smarte og hurtige idéer, penge i skattely, holdingselskaber, stråmænd, snyd og bedrag mm.

Det viser sig dog hurtigt at hovedpersonen også har en anden og mørkere side; en presset, paranoid, selvmordstruet, psykisk ustabil ung fyr, der konstant søger efter næste kokain- og adrenalinsus.

Bogen er opdelt i 3 ’akter’; næsten som et italiensk drama i bedste mafioso stil. I første del, Paradis, lærer vi den unge Mikkel at kende, hans opvækstvilkår ved en karismatisk og frisindet alenemor, da hans heroinmisbrugende far har forladt hjemmet, alt sammen fortalt til psykologen Johanne. I anden del, Inferno, er vi til stede i det kaotiske helvede og det hæsblæsende liv, hvor Mikkel og partneren Joe Huxley driver kyniske forretninger og lever det søde liv, indtil det tvivlsomme foretagende løber af sporet og tilbage står en psykisk uligevægtig person, der må se realiteterne i øjnene. Tredje del, Purgatorium, omhandler angeren, eftervirkningerne, retssagen og samtaler med psykiateren, der slår fast at svindlen er begået på baggrund af psykisk sygdom.

Min lille hjerne fatter ’nada’ af sådan noget svindel på så højt et plan og det er måske meget godt, for det er jo vildt crazy, at der findes sådanne smuthuller i systemerne, bare man er risikovillig og kreativ nok. Selvfølgelig skal de jo ikke misbruges, bare fordi man kan, og forargelsen får også lidt plads, men samtidig kommer bekymringen og man mærker det skrøbelige, ubehaget, angsten, paranoiaen og presset, der får hovedpersonen i knæ flere gange. Den smertelige erkendelse er til sidst en proces, der skal modnes, og de åbne sår læges langsomt. Guldager tager ansvar, angrer, og serverer jo faktisk brugbare oplysninger, som måske kan være en gave tilbage til samfundet… hvis de rigtige læser med…

Nogle af dialogerne med hhv. psykologen og psykiateren bliver desværre enten lidt for lange eller kunstige, men alt i alt er bogen velskrevet og hurtigt læst for man smittes af det hæsblæsende foretagende.

Svindleren kan måske ses som en form for ‘regnskabets time’ og handler kort sagt om jagten på den hurtige lykke, om bipolar lidelse, psykosegennembrud og om at angre.

Om forfatteren: Om forfatteren: Mikkel Guldager, f. 1977, er cand. mag. i engelsk fra KU og arbejder på sin afhandling som Dr. Phil. fra Freie Universität i Berlin. Han skriver skæbnefortællinger om karakterer på randen af samfundet og konventionerne, og skildrer sådanne skæbner igennem egen prisme, som er mærket af, at han lider af en psykisk sygdom (bipolar affektiv lidelse).

Forsidefoto er spot on i forhold til bogens tema med den fine spejling af hovedpersonen.

Tak til Mikkel for at have mod på at dele denne ekstraordinære skæbnehistorie. Vær beredt på en vild og chokerende rejse, der indimellem ryster dig godt og grundigt. Mon ikke Svindleren endelig kan træde ud af sit limbo, bruge krudtet på endnu flere skriverier til gavn for litteraturens mangfoldighed og nyde de 4 modige ⭐⭐⭐⭐/6.

Tak til Forlaget Brændpunkt for anmeldereksemplar ✅

Anette