Tatovøren fra Auschwitz, af Heather Morris

Forlaget Aronsen, udkom i august 2019, 260 sider.

Original titel: The Tattooist of Auschwitz. Oversat af Brian Christensen.

Når lys og mørke går hånd i hånd 🤝

På omslaget af denne bog ser man en underarm med fangenr. 32407 holde fast i en anden arm og scenen er sat ✡️💖 Dette billede brænder sig hurtigt fast og fortæller næsten hele historien om det unge par, der mødes i helvedes forgård.

Den New Zealandske forfatter Heather Morris mødte gennem sit arbejde på et hospital i Melbourne den slovakisk fødte jøde Lale Eisenberg, som var holocaust overlevende og dette venskab viste sig at føre til skabelsen af denne roman, som er solgt i mere end 8 millioner eksemplarer.

I april 1942 sendes Lale som 26-årig til Auschwitz i den tro, at han skal arbejde for tyskerne. Han påtager sig denne byrde og efterlader resten af familien i håb om at de så er i sikkerhed. Kort efter ankomsten får han tyfus, men han overlever mirakuløst og udvælges som den nye tatovør, bl.a. fordi han er god til flere sprog. Det er Survival of the fittest og hans position i lejren bliver måske hans redning. Men samtidig risikerer han også sit eget liv, da han i smug bytter smykker og penge for mad, som han deler ud til sine medfangere. I lejren møder han den unge Gita, som han straks forelsker sig i. Hun arbejder sammen med et par veninder i administrationen og deres venskab holder håbet i live. De overlever begge to de umenneskelige forhold igennem 3 år i troen på en fremtid sammen. I starten af 1945 sker der endelig uro i lejren og friheden lyser forude, men i tumulten af lejrens opløsning mister Lale og Gita kontakten med hinanden…

Jeg spurgte mig selv flere gange inden, om jeg mon kunne holde ud at læse om disse rædsler. Og JA, denne bog er altså en must-read og en virkelig fin og stærk historie, som ikke kun har fokus på alt det forfærdelige, men netop beskriver håb, længsler, drømme og overlevelse. Vi er nødt til at lære af historien og tro på at krigen vil slutte på et tidspunkt og at det igen bliver godt.

Det er en voldsom barsk fortælling, som for evig har brændt sig ind på min nethinde og selvom jeg ofte er forsigtig med at vælge litteratur om krig og terror, så er jeg glad for at jeg alligevel valgte at lytte til Lales stemme for han tænder et lys i en mørk tid med denne ubeskrivelige krigs- og kærlighedshistorie.

Hans mod og insisteren på at ville leve livet under de mest kummerlige forhold er beundringsværdig og den styrke giver han på en måde videre via sine ord. At den nemlig bygger på sande erindringer gør historien endnu mere smertelig at komme igennem, men heldigvis ender Lale og Gitas historie lykkeligt, selvom deres pinsler ikke var ovre, da krigen slutter.

Bag i bogen er der flere oplysende forfatterkommentarer, billeder og efterord af sønnen Gary Sokolov, og det runder simpelthen bogen så dejligt af. Du kan læse mere om forfatteren her – https://forlagetaronsen.dk/automatisk-kladde-3/

Jeg bliver nødt til at tage en pause inden jeg giver mig i kast med Cilkas rejse, som er efterfølgeren til denne bog. Cilka er Gitas veninde, der indirekte redder Lales liv. I Cilkas rejse følger man Cilka i tiden efter Auschwitz-Birkenau, hvor hun deporteres til en fangelejr i Sibirien, da russerne beskylder hende for at være kollaboratør. Senest har forfatteren udgivet bogen Historier om håb, som jeg også har til gode. Her tager forfatteren læseren med på de skelsættende oplevelser i sit liv.

Tatovøren fra Auschwitz er en rystende historie, hvor du næsten ikke tør vende næste side, men heller ikke kan lade være. Man er fuldstændig i sine følelsers vold og herfra sendes 6 stærke ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Bogen er anmeldereksemplar fra forlaget Aronsen ✅

Anette