Den røde glente

Den røde glente, af Elsebeth Egholm

Forlaget Peoples, udkom i maj 2022, 408 sider

I 2020 læste jeg Som natten kender stjernerne af samme forfatter, og det var en fantastisk bog, og selvom jeg ikke har fået læst mere af hende i mellemtiden, så faldt jeg straks for omtalen af denne nye roman. 

Elsebeth Egholm er ellers mest kendt for hendes bøger om journalisten Dicte Svendsen, som er blevet til den populære TV-krimiserie Dicte.

Sallys mand er netop død, uventet af corona, da epidemien bryder ud, og Sally vælger at flytte tilbage til Djursland, nærmere præcist Helgenæs, hvor hun voksede op. Minderne og de varme følelser for barndomsvennen Silas, der nu er en fremtrædende kunstner, vender tilbage, men samtidig dukker der erindringer op omkring en skæbnesvanger aften for 25 år siden, hvor Sally blev fundet bevidstløs og nøgen i en grøft efter en voldtægt.

For lige at slå stemningen lidt an, får I her et lille yndlingsafsnit, som også forklarer bogens titel 🦅🪶

Vi var to store børn, og vi stod helt ude på tippen af Helgenæs, tæt ved fyret. Foran os lå bugten. Det var midt på eftermiddagen en dag i det tidlige forår, og der var stadig kulde i luften, selv om solen skinnede.

En rød glente

– Se, sagde jeg og pegede op i luften.

Han lagde hovedet tilbage og kiggede. Lodret over os svævede en stor, rød fugl med en kløftet hale.

– Hvad er det?

– En rød glente.

Han betragtede den længe. Dens dovne cirkler over mod Tyskertårnet og ud over bugten, frem og tilbage over land og vand, som kvinden blæste. De elastiske vingeslag, når den en sjælden gang løb tør for opdrift. Det legende i de bevægelser. Det drømmende, monotone mønster af røde vinger mod blå himmel.

Mens han så på glenten, så jeg på ham. Det lidt mutte udtryk forsvandt til fordel for en glæde så gennemtrængende og viljestærk, at alt forandredes i det sekund, både i mig og i verden omkring mig.

– Det er jo dig, sagde han og kiggede på mit røde hår og mine lange arme og ben. – Den svæver rundt i sin egen verden.

Silas blev dømt for forbrydelsen, men fastholder sin uskyld, og lokalbefolkningen synes heller ikke at have glemt, hvad der skete, eller har de pyntet på sandheden i alle disse år? Sally kan intet huske, og må derfor mobilisere alle sine kræfter til endelig at konfrontere de mennesker, hun egentlig troede hun havde tillid til…

Jeg var faktisk ved at lægge bogen fra mig, da corona kom ind i billedet, da jeg har umådeligt svært ved at læse om dette i skønlitterære værker… det er som om, at corona ikke er kommet på afstand af mig endnu, og det er ikke noget, jeg har behov for at læse om, når jeg bevæger mig ind i nye universer, men heldigvis fyldte det forbavsende lidt – og kun i starten af historien, så jeg holdt ud, og det er jeg såmænd glad for. 

Den røde glente er en varm og fængende historie om kærlighed til fortiden, passion for naturen og det særlige bånd mellem to mennesker, der har kendt hinanden siden barndommen 🙏 

Bogen springer i tid mellem nutid, hvor Sally skal finde fodfæste efter Walters død – og 1991-1994, dengang hun mødte Silas og deres venskab udviklede sig i denne fælles interesse for fugle og natur.

Bogen indeholder skønne naturbeskrivelser af området ved Helgenæs, og i 2018 var jeg faktisk på weekendtur til Helgenæs, hvor vi gik turen fra Sletterhage Fyr til Tyskertårnet, som netop indgår i historien. Det er altid skønt at kunne genkende miljøet, hvilket gør at man føler sig mere hjemme i historiens DNA.

Udsigt mod Samsø fra Tyskertårnet i 2018

Egholm skriver flydende let og jeg er vild med hendes fine kombination af naturen, kærligheden og så krimi-delen, der tilføjer ekstra spænding og en nysgerrighed på, hvad der skete dengang… Siderne vender således sig selv, så glæd dig til at flyve ind i bogens verden og til at lære Sally og Silas at kende… 🪶 

Hvis du var vild med ‘Hvor flodkrebsene synger’ så tror jeg også, at du vil kunne lide denne bog, som på mange områder bevæger sig omkring de samme tematikker… og jeg tror historien vil fungere fantastisk som en film/serie.

Du kan læse mere om forfatteren her – https://peoplespress.dk/forfattere/elsebeth-egholm/ 

Den røde glente er en vældig sød, men også tilpas spændende historie, der herfra får 4 skønne og underholdende ⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Anette