Dobbeltfejl, af Anne Mette Kirk

Gutkind Forlag, udkom i maj 2023, 400 sider

Månedens Boganmeldelse – Juli 🎾

Årets MOR-roman 👩‍👦❤️‍🩹

Forfatter Anne Mette Kirk er især kendt for krimi-serien Knust, Låst og Blæst, som jeg har læst med stor fornøjelse og ikke mindst hurtigt, for Anne Mette skriver altid fængende og man læser hendes bøger på ‘no time’, og det gælder også den seneste roman Dobbeltfejl.

Hvis man nogensinde skulle vælge at udlevere en ‘forældrebog’ ved børnenes skolestart, så er Dobbeltfejl et virkeligt godt bud, for denne MOR-gyser viser, at det er tvingende nødvendigt at vi gør os tanker om, hvordan vi vil forvalte det ærefulde hverv at være nogens forældre.

I Dobbeltfejl møder vi tre mødre, hvoraf to er veninder, men fælles er at deres tre børn NC, Memphis og Robin går i samme 5. klasse. Sommeren står for døren, men stemningen forstummer, da en video pludselig florerer blandt de unge. Den 14 sekunder lange video indeholder de tre drenge i en seksuel situation og på et splitsekund er relationer og venskaber i oprør…

For hvad er op og ned? Hvem har presset hvem? Er der tale om overgreb, drengestreger eller eksperimenterende leg? De to af mødrene har kendt hinanden gennem hele livet, men er det en garanti for at de rotter sig sammen mod den tredje?

Mere af handlingen vil jeg ikke røbe, men jeg kan røbe så meget, at essensen af historien ikke handler så meget om den famøse video, men hvordan situationen tackles…

For romanen er et unikt studie i, hvorledes voksne mennesker reagerer, når noget truer os selv og vore nærmeste. Den mest fornuftige er næsten Memphis’ storesøster, der på sin egen måde gør oprør mod de voksnes idioti. Dobbeltfejl giver nemlig et skræmmende billede af, hvor usympatisk og rædselsfuldt moderne mennesker reagerer i yderst pressede situationer, og det er ikke just behagelig men væsentlig læsning. For historien er et ægte “wake-up call” i forhold til at kigge indad og ikke altid have så travlt med at dømme andre.

Titlen og udtrykket Dobbeltfejl, der stammer fra tennis, som også spiller en rolle i historien, er velvalgt og meget sigende om denne dobbelttydighed, hvor det ikke kun er børnene, der fejler, men i høj grad også de voksne.

Man lever sig nemt ind i fortællingen, og jeg priser mig næsten lykkelig for at jeg er ovre den tid med børn i skolealderen for det gør ondt helt ind i sjælen at være vidne til mødrenes skiftende nedsmeltning.

Anne Mette skriver som vanligt indlevende og karaktererne fremtræder så personlige og nærværende og det er som om man træder lige ind i deres hverdagsliv på godt og ondt.

Dobbeltfejl er grum læsning, men man læser forpustet videre for man fanges af den ene umulige situation efter den anden og dilemmaerne står i kø – vælg selv det emne, du bliver mest optaget af – jeg kan i flæng nævne emner som beskyttertrang, forældrerolle, familiedynamikker, sammenhold, venskab, egoisme, fællesskab, ansvarsfølelse, magtrelationer, skoleledelse mm. Hvis man selv er midt i eller har været igennem ‘skoleræset’, så vil jeg love dig for at du vil kunne genkende noget, der måske giver stof til eftertanke – sådan var det i hvert fald for mig… og herfra kommer 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/6.

Du kan læse mere om forfatteren her

Reklame/ Tak til Gutkind Forlag for anmeldereksemplar ✅

Anette